Το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας στo Altentreptow της Γερμανίας με το Πρόγραμμα Erasmus+ “Where do I come from?”

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Where do I come from? Roots and roads to our common History” KA229-F03C23D8 πραγματοποιήθηκε στις 26-28/10/2021 η 1η προγραμματισμένη επιμορφωτική συνάντηση καθηγητών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στην πόλη του Altentreptow της Γερμανίας και στο σχολείο Gymnasium mit Regionaler Schule Altentreptow. Τα συνεργαζόμενα σχολεία προέρχονται από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πολωνία. Το σχολείο της πόλης μας εκπροσωπήθηκε από τις καθηγήτριες κ. Σταυρούλα Καλφούντζου, Τεχνολόγο και κ. Ζωή Γάλλου, Νομικό, ενώ το πρόγραμμα συντονίζει για την Ελλάδα ο Διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλειος Παπαμαργαρίτης.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο σχολικών ετών, εντός των οποίων θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και καθηγητών στις αντίστοιχες περιοχές προκειμένου να επιτευχθούν οι παιδαγωγικοί σκοποί του. Βασικός στόχος είναι οι μαθητές να αναζητήσουν τις ιστορικές τους ρίζες και να βρουν πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς. Οι μαθητές συνεργάζονται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας e-Twinning, καλλιεργώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσω σύγχρονων web 2.0 εκπαιδευτικών εργαλείων. Εξασκούνται επίσης στη χρήση της Αγγλικής γλώσσας, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και φιλοξενία των μαθητών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Altentreptow οι καθηγητές επισκέφθηκαν το συνεργαζόμενο σχολείο, όπου και συμφώνησαν για το πλάνο των μελλοντικών συναντήσεων των μαθητών, ενώ περιηγήθηκαν στους χώρους του ανακαινισμένου σχολείου από μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη διάρκεια των τριών ημερών παραμονής τους στην περιοχή ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Ερρίκου Σλήμαν στο Ankershagen πόλη-γενέτειρα του σπουδαίου αρχαιολόγου και επισκέφθηκαν αξιοθέατα της περιοχής καθώς και την περίφημη πέτρα του Altentreptow. Πραγματοποιήθηκε επίσης, σε χώρο εκδηλώσεων του σχολείου, επιμόρφωση καθηγητών και μαθητών από την κ. Γάλλου Ζωή eTwinning Ambassador Λάρισας-Μαγνησίας σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας eTwinning και τη χρήση νέων ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων. Την τελευταία μέρα οι καθηγητές επισκέφθηκαν το Βερολίνο και περιηγήθηκαν στην πόλη και τα αξιοθέατά της μέσω ψηφιακής εφαρμογής, προετοιμάζοντας με τον τρόπο αυτό τη μελλοντική επίσκεψη των μαθητών τους εκεί. Η επίσκεψη των συνεργαζόμενων σχολείων στην πόλη μας αναμένεται το Μάιο.