Το 8ο Γυμνάσιο Αχαρνών συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΙΕΠ «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια»

Οι μαθητές του περιβαλλοντικού προγράμματος του 8ου Γυμνασίου Αχαρνών δημιουργώντας δίκτυο με το Γυμνάσιο με Λ.Τ. της Αγίας Άννας πραγματοποίησαν, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών  Γιάννη Βλαχάκη ΠΕ04.01 και Βάντα Μποζέττο ΠΕ07, μία σειρά δράσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο εγκεκριμένο πρόγραμμα του ΙΕΠ «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια».

 

Στις 25/11/2021 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Λαυρίου όπου οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Το δάσος έχει τη δική του ιστορία». Παρατήρησαν τη φυσική αναγέννηση ενός δάσους που είχε καεί πριν από 30 χρόνια, ταξίδεψαν στην Ελλάδα του 5ου π.Χ. αιώνα μέσα από την εξερεύνηση των αρχαίων ορυχείων και συζήτησαν για την σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και την αλόγιστη χρήση των ορυκτών πόρων.

 

Στις 02/02/2022 οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Αχαρνών και του Γυμνασίου με Λ.Τ. της Αγίας Άννας Εύβοιας ενημερώθηκαν οι πρώτοι δια ζώσης και οι δεύτεροι μέσω Webex αναλυτικά από τον κ. Αλισσανδράκη, ως εκπρόσωπο της Ο.Ε.Δ.Δ., για τη δασοπυρόσβεση, την προστασία του δάσους από ανθρώπινες δραστηριότητες, τις πλημμύρες  που έπονται των πυρκαγιών τους επόμενους χειμερινούς μήνες και κατανόησαν την πολύτιμη συνεισφορά του εθελοντισμού στα θέματα διατήρησης της φυσικής μας κληρονομιάς.

 

Την Τρίτη 8 Μαρτίου και Τετάρτη 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αγία Άννα Ευβοίας, με διανυκτέρευση στη Χαλκίδα.

Οι μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν κοινές δράσεις με την περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνάσιου με Λ.Τ. της Αγίας Άννας. Οι δύο ομάδες επισκέφτηκαν το δάσος στο χωριό Αχλάδι όπου είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, όταν 500 χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους κάηκαν - όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας αλλά και σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές παρατήρησαν τη βλαστική ικανότητα των σπόρων και ακολούθησε μία μικρή συζήτηση για τα στάδια αναγέννησης ενός μεσογειακού οικοσυστήματος και για το πως αυτό είναι προσαρμοσμένο στη φωτιά.