Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο σε προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Αριστοτελείου Κολλεγίου στο πρόγραμμα “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” οι μαθητές μας βρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2022.
Αρχικά, οι υποψήφιοι μαθητές - πρέσβεις του Ε.Κ.  έκαναν μια παρουσίαση στην ολομέλεια για την οργάνωση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.): συγκεκριμένα μίλησαν για τα μέλη και τη σύνθεση του Ε.Κ., την οργάνωσή του, την έδρα και τους τόπους  εργασίας των ευρωβουλευτών και των αρμόδιων οργάνων και τη Σύνθεση του Κοινοβουλίου ανά πολιτική ομάδα και κράτος μέλος.
Έπειτα, ξεκίνησε η Συνεδρίαση: Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κος Λεκάκης Πέτρος αποδέχτηκε την πρόταση των μαθητών του Αριστοτελείου Κολλεγίου να συμμετέχει στη Συνέλευση ως «Πρόεδρος». Στην έδρα κάθισαν και οι υποψήφιοι πρέσβεις μαθητές του Ε.Κ. , οι οποίοι συντόνισαν τη συζήτηση.
Οι μαθητές κατά τα  πρότυπα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίστηκαν σε πολιτικές ομάδας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) και επί τρεις και πλέον ώρες συζήτησαν, κρατώντας υψηλό πολιτικό ήθος, που αποτελεί κατά τον φιλόσοφο Αριστοτέλη την ειδοποιό διαφορά μεταξύ ενός σωστού πολιτικού και ενός που απλώς πολιτεύεται.
Το θέμα της συζήτησης αφορούσε «το καθαρό περιβάλλον»: οι μαθητές μας, έκαναν εύστοχα σχόλια για την καθαριότητα της πόλης μας, ως αυριανοί ενεργοί πολίτες, ενώ στη συνέχεια η συζήτηση επεκτάθηκε και στο θέμα της βιώσιμης / πράσινης ανάπτυξης, τις βιώσιμες μορφές ενέργειας και την κλιματική κρίση και περιβάλλον, που αποτελούν και πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την περίοδο.
Στο τέλος της συνέλευσης οι μαθητές ψήφισαν και αποφάσισαν για τα «νέα μέτρα» που πρέπει να ληφθούν για ένα καθαρό περιβάλλον, τα οποία και έστειλαν στον πρ. του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λεκάκη.
Τη δράση οργάνωσαν οι συντονίστριες του προγράμματος “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”. κ. Παπαχρήστου Μαρία και Πανοπούλου Έλενα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ.κ. Παπαζέτη Κωνσταντίνο και Ιακωβίδη Γιώργο.  Στην προσομοίωση παρευρέθηκε και ο δ/ντής του Λυκείου κος Γκροζούδης Χρήστος.
Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο θεωρεί ότι αυτή η εκπαιδευτική δράση αποτελεί μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη ευκαιρία για τη σταδιακή ενεργητική συμμετοχή των μαθητών στο πολιτικό γίγνεσθαι, διατηρώντας, παράλληλα, ζωντανό το ενδιαφέρον τους για τα ζητήματα της πόλης και τα κοινά, ώστε να διαμορφώσουν στάση υπεύθυνου και ενημερωμένου δημότη και πολίτη. Έτσι,  δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να εκφράσουν με επιχειρήματα τις απόψεις τους και να ακολουθήσουν την τυπική διαδικασία της ψηφοφορίας.