Το Γυμνάσιο Πέτα στην Οράντεα της Ρουμανίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA2 «Dimensions of European Cultural Heritage»

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA2 που πραγματοποιεί το Γυμνάσιο Πέτα σε συνεργασία με 5 ευρωπαϊκά σχολεία από Πολωνία, Ρουμανία, Γαλλία, Κροατία και Ισπανία, με θέμα  «Dimensions of European Cultural Heritage-Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομίας», έγινε από τις 8 ως 12 Απριλίου 2019 η τρίτη συνάντηση των 6 εταίρων  στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στην πόλη της Oradea.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές από τα 6 σχολεία-εταίρους. Το Γυμνάσιο Πέτα συμμετείχε με δύο εκπαιδευτικούς και δύο μαθητές: την Διευθύντρια του γυμνασίου Καραγιάννη Ευφημία που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα και τον φιλόλογο - καθηγητή για το τμήμα ένταξης του σχολείου- Κατσιώνη Κωνσταντίνο. Οι μαθητές ήταν της Γ’ τάξης, Δημήτριος Σάτος και Ευάγγελος Χούσος.

Την Δευτέρα 8/4/2019, οι εργασίες της επιμορφωτικής συνάντησης ξεκίνησαν στο χώρο του σχολείου Liceul Theoretic - Onisifor Ghibu, όπου καθηγητές και μαθητές πραγματοποίησαν σχολική ξενάγηση και  παρουσίασαν την πόλη της Oradea και του νομού όπου υπάγεται. Επίσης αναφέρθηκαν σε χαρακτηριστικά της ρουμάνικης τέχνης και των ξύλινων εκκλησιών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κέντρο της πόλης της Oradea.

Tην Τετάρτη 10/4/2019 οι μαθητές τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς τοπικούς χορούς και συμμετείχαν σε παραδοσιακές χειροτεχνίες (κέντημα, διακόσμηση αυγών και ξύλινων κουταλιών).

Την Τρίτη 9/4/2019 και την Πέμπτη 11/4/2019 οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν σε φυσικά αξιοθέατα (ορεινά τοπία, φυσικές πηγές, σπήλαια) καθώς και σε ξύλινες εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 17ο-18ο αιώνα. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μουσείο και εργαστήριο αγγειοπλαστικής.

Την Παρασκευή 12/4/2019 διεξήχθη στο σχολείο διαγωνισμός φωτογραφίας όπου οι μαθητές από όλες τις χώρες συμμετείχαν με φωτογραφίες αντιπροσωπευτικές της χώρας τους και του πολιτισμού τους.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Όσιγιεκ της Κροατίας.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.