Το Γυμνάσιο Βεύης Φλώρινας στη Βαρκελώνη.

Σε ένα εξαιρετικής ποιότητας 6ημερο επιμορφωτικό πρόγραμμα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε την εβδομάδα 19-24 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+ με κωδικό 2018-1-EL01-KA101-047519 και τίτλο  "Peer mediation in schools: the benefits of peaceful conflict resolution for students and teachers" . Η ομάδα των 5 εκπαιδευτικών που μετακινηθήκαμε αποτελείται από τους Καρακατσάνη Στυλιανό, Βοζινίδου Όλγα, Σταυρίδου Γεωργία, Μπαφίτη Άννα και Καραντζούλη Άννα.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο είχε θέμα «Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention” και υλοποιήθηκε ως επιστέγασμα της πολυετούς εργασίας του Γυμνασίου Βεύης στον τομέα της Σχολικής Διαμεσολάβησης και της Υποστήριξης Ομοτίμων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Βαρκελώνη, επιμορφωθήκαμε από τον φορέα Europass Teacher Academy στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν

  • στα είδη των συγκρούσεων που απαντώνται στον σχολικό χώρο,
  • στη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης,
  • στην ενσωμάτωση της κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης στο αναλυτικό πρόγραμμα,
  • στον εκφοβισμό και τα εργαλεία/προγράμματα που εφαρμόζονται στα εκπαιδευτικά συστήματα διαφόρων χωρών  για την πρόληψή  του.

Με πλούσιες βιβλιογραφικές αναφορές αλλά και βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων, το πρόγραμμα κατάφερε να συνδυάσει τη θεωρητική γνώση με την πρακτική και να μας εμφυσήσει τον ενθουσιασμό και την έμπνευση για την αξιοποίηση των ιδεών στο σχολικό πλαίσιο όχι μόνο κατά το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη του σχεδίου, αλλά και με δράσεις που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και θα μείνουν ως παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του σχεδίου  Erasmus+ του σχολείου μας.

Αναμένεται η συνέχεια πίσω στο Γυμνάσιο Βεύης.