«Βυζάντιο και Ενετικά Κάστρα στην Ελλάδα» – Διήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Ναύπακτο

Οι μαθητές του εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος «Βυζάντιο και Ενετικά Κάστρα στην Ελλάδα» πραγματοποίησαν την Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Ναύπακτο και στους Δελφούς συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Γιάννη Βλαχάκη ΠΕ 04.01 και Βάντα Μποζέττο ΠΕ 07.

Τη Δευτέρα 21/03/2022 οι μαθητές επισκέφτηκαν το κάστρο της Ναυπάκτου και το Ιερό Παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο λόφο, και κατηφορίζοντας μέσα από τα σοκάκια της παλιάς πόλης πέρασαν από τη Σιδερόπορτα και περιηγήθηκαν στο Ρολόι της πόλης, στα Οθωμανικά λουτρά και στο αρχηγείο Τζαβέλλα. Το απόγευμα περπάτησαν στο Ενετικό λιμάνι όπου είδαν τα αγάλματα του Μιγκέλ Θερβάντες και του Γεωργίου Ανεμογιάννη και ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους σχετικά με τα ιστορικά αυτά πρόσωπα. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης και τη βόλτα στο Στενοπάζαρο.

Την Τρίτη 22/03/2022, πριν αποχαιρετήσουν τη Ναύπακτο, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον Πύργο Μπότσαρη και στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη. Στο δρόμο προς τους Δελφούς η ομάδα έκανε στάση στο Γαλαξίδι, όπου στις 12:00 ακριβώς πραγματοποιήθηκε το Πείραμα του Ερατοσθένη. Οι μαθητές, βαδίζοντας στα αχνάρια του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, γεωγράφου και αστρονόμου, υπολόγισαν την ακτίνα της Γης βασιζόμενοι στο μήκος της σκιάς μιας κατακόρυφης ράβδου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.