Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων

Τα ιστολόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην εκπαιδευτική διαδικασία επειδή προσφέρουν διαδραστικότητα και υποστηρίζουν τη συνεργατική εργασία.

Η δημιουργία και η συντήρηση ενός εκπαιδευτικού ιστολογίου σηματοδοτεί την ανάπτυξη του περιβάλλοντος για την υποβολή ιδεών, σκέψεων, απόψεων από εκπαιδευτικούς και μαθητές, χρησιμοποιώντας κείμενο, εικόνες και βίντεο ως μέσο έκφρασης. Μερικοί τρόποι με τους οποίους τα ιστολόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διδασκαλία είναι: (i), όπως πίνακες ανακοινώσεων, (ii) ως μέσα καθοδήγησης των μαθητών με την ανάρτηση οδηγιών, (iii) ως μέσα ενθάρρυνσης για τη σκέψη και την επικοινωνία, (iv) ως εργαλεία συνεργασίας, (v) ως τοποθεσίες δημοσίευσης εργασιών. Η κοινωνική δικτύωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, διότι προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων Web 2.0, όπως ο διαμοιρασμός διευθύνσεων ιστοσελίδων (social bookmarking), οι online γκαλερί φωτογραφιών, ήχων και βίντεο, ο διαμοιρασμός αρχείων, τα RSS feeds, κλπ.

Στο ΠΣΔ έχει υλοποιηθεί (2008) υπηρεσία ιστολογίων  (https://blogs.sch.gr) βασισμένη στο WordPress, το οποίο είναι ένα δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) ανοικτού κώδικα, με την χρήση PHP και MySQL. Επίσης, έχει υλοποιηθεί (2010) και μια υπηρεσία κοινωνική δικτύωσης βασισμένη στο plugin Buddypress. Και οι ανωτέρω δύο υπηρεσίες, (ιστολόγια και κοινωνική δικτύωση) φιλοξενούνται κάτω από την ίδια διεύθυνση URL https://blogs.sch.gr και αποτελούν την μεγαλύτερη εκπαιδευτικά εστιασμένη εγκατάσταση του BuddyPress στην Ελλάδα.

Το σύνολο των μελών της υπηρεσίας αριθμεί σήμερα σε 9.136 μέλη και παρουσιάζει σταθερή αυξητική μεταβολή.
Ο συνολικός αριθμός των ομάδων ανέρχεται σε 84 και τα μέλη που έχουν εγγραφεί σε κάποια ομάδα ανέρχονται σε 1.033.
Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών ιστολογίων ανέρχεται σε 8.965 εκ των οποίων τα 1.800 δημιουργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2011 και παραμένουν ενεργά. Οι συνολικές δημοσιεύσεις στο ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 13.184 και τα σχόλια σε 891.

Διαβάστε το πλήρες ενημερωτικό σημείωμα και δείτε αναλυτικά τα στατιστικά χρήσης από το Σεπτέμβριο του 2010 εδώ.