Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το Δίκτυο στην Υπηρεσία της Εκπαίδευσης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Ασφάλεια & Προστασία Οδηγίες Ασφάλειας και Προστασίας από Ιούς

Οδηγίες Ασφάλειας και Προστασίας από Ιούς

Ευρετήριο

  1. Οδηγίες Ασφάλειας και Προστασίας από Ιούς
  2. Πρόληψη - Βασικές αρχές
  3. Οδηγίες Αντιμετώπισης
  4. Αντιικό λογισμικό

Τι είναι ένας υπολογιστικός ιός

Ένας υπολογιστικός ιός, εφεξής ιός, είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ώστε να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του. Η λειτουργία αυτή μάλιστα γίνεται κατά κανόνα χωρίς την επίγνωση του τελικού χρήστη. Πέραν αυτής της λειτουργίας οι περισσότεροι ιοί έχουν περαιτέρω παρενέργειες, οι οποίες ποικίλουν από την εμφάνιση ενοχλητικών αλλά άκακων μηνυμάτων μέχρι καταστρεπτικές ενέργειες για τα δεδομένα του χρήστη.

Οι ιοί μπορεί να είναι κρυμμένοι σε προγράμματα διαθέσιμα σε δισκέτες ή CDs, ενσωματωμένοι σε επισυνάψεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε υλικό διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.

Οποιοδήποτε υπολογιστικό σύστημα με ένα ενεργό αντίγραφο ενός ιού καλείται μολυσμένο. Για να μολυνθεί ένα υπολογιστικό σύστημα ο ιός πρέπει όπως κάθε άλλο πρόγραμμα να εκτελεστεί. Ο τρόπος εκτέλεσης ποικίλλει από ιό σε ιό. Για παράδειγμα για την εκτέλεση ενός μακρο-ιού αρκεί το απλό άνοιγμα ενός εγγράφου.

Τρόπος διάδοσης

Μόλις ένα υπολογιστικό σύστημα μολυνθεί από ιό, αυτός έχει τη δυνατότητα να αντιγράψει τον εαυτό του, να μολύνει, άλλα αρχεία που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Γενικά υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ιών που ενεργούν με διαφορετικό τρόπο: οι μακρο-ιοί, οι παρασιτικοί και οι συνδυαστικοί.

Μακρο-ιοί

Ως μακροεντολή ορίζουμε μια οδηγία που εκτελεί αυτόματα εντολές του προγράμματος. Οι μακρο-ιοί αποτελούν τέτοιες οδηγίες που αυτοαντιγράφονται. Το κύριο πρόβλημα με τους μακρο-ιούς είναι η συχνά αυτόματη κατά το άνοιγμα ενός εγγράφου ή ενός μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Οι μακροιοί όχι μόνο μολύνουν αρχεία στον υπολογιστή του χρήστη, αλλά συχνά διαδίδονται και μέσω του τοπικού δικτύου ή και του Διαδικτύου.

Συχνά έχουν τη δυνατότητα να διαδίδονται αυτόματα μέσω e-mail χωρίς την παρέμβαση του χρήστη. Μάλιστα η συχνή ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή και εγγράφων έχει συμβάλλει στην μεγάλη διάδοσή τους.

Παρασιτικοί ιοί

Οι παρασιτικοί ιοί προσκολλώνται σε άλλα εκτελέσιμα προγράμματα. Όταν αυτά εκτελούνται φορτώνεται ο ιός στη μνήμη, ο οποίος στη συνέχεια καλεί το αρχικό πρόγραμμα ώστε να κρύψει την παρουσία του. Ο ιός γενικά γίνεται αντιληπτός μόνο από τις παρενέργειές του, αν ένας ιός δεν έχει κάποιες παρενέργειες μπορεί να αντιγράφει τον εαυτό του επί σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει αντιληπτός από το χρήστη.

Συνδυαστικοί ιοί

Οι συνδυαστικοί ιοί χρησιμοποιούν μια πληθώρα τεχνικών με σκοπό την διάδοσή τους. Μεταξύ άλλων στέλνουν αυτόματα τον εαυτό τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκμεταλλεύονται προβλήματα ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος για να μολύνουν αυτόματα μεγάλα σύνολα υπολογιστικών συστημάτων, δημιουργούν μια πληθώρα μηχανισμών αυτόματης εκτέλεσης κατά την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος και φυσικά έχουν διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ουσιαστικά αυτοί οι ιοί συνδυάζουν τις τεχνικές των μακρο-ιών και των παρασιτικών ιών και χρησιμοποιούν την υποδομή του Διαδικτύου ώστε να μολύνουν σε διάστημα λίγων ημερών από την εμφάνισή τους εκατομμύρια υπολογιστικών συστημάτων ανά τον κόσμο.


 

Σελίδα 1 από 4 Όλες οι Σελίδες

 

Υποστήριξη

Πως μπορώ να...
Οδηγίες
Συχνά Ερωτήματα
Ασφάλεια & Προστασία
 
 

Η IP διεύθυνσή σας είναι: 54.92.149.109