Τριακοστό Τρίτο Συμπόσιο Ποίησης

Το Τριακοστό Τρίτο Συμπόσιο Ποίησης, με θέμα «Ποίηση και Αλογία», θα πραγματοποιηθεί από το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουλίου έως το μεσημέρι της Κυριακής 7 Ιουλίου 2013.

 
Η πρωινή συνεδρία της Παρασκευής είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια και δοκιμιογράφο Λύντια Στεφάνου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου, η οποία χάθηκε πρόσφατα. Θα γίνει μια σύντομη αναφορά στο ποιητικό και το δοκιμιακό της έργο από τον Αλέξη Ζήρα και το Γιώργο Αράγη και θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων της από την Ασπασία Λυκουργιώτη.
 
Από το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουλίου ως το μεσημέρι της Κυριακής 7 Ιουλίου, 16 εισηγητές εξετάζουν το φαινόμενο της αλογίας, νοηματικής και γλωσσικής, στην ποίηση, στην αρχαία ελληνική τραγωδία, στο δημοτικό τραγούδι, στην ποίηση για παιδιά, στη νεότερη ελληνική ποίηση ως τον υπερρεαλισμό και τη δεύτερη μεταπολεμική γενιά, και από την πλευρά της ψυχανάλυσης
Συμμετέχουν: Νάνος Βαλαωρίτης, ποιητής, Κατερίνα Συνοδινού, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λίζυ Τσιριμώκου, καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ, Μαρία Ιατρού, επίκουρη καθηγήτρια τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Γιώργος Αράγης, κριτικός λογοτεχνίας-δοκιμιογράφος, Σάββας Μιχαήλ, δοκιμιογράφος, κριτικός, Θανάσης Νάκας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Β. Κούγκουλος, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Σωτήρης Τριβιζάς, συγγραφέας, Θανάσης Χατζόπουλος, ποιητής, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής, Ξένη Σκαρτσή, δρ φιλολογίας, Βούλα Επιτροπάκη, ποιήτρια, Λάμπρος Σπυριούνης, ποιητής, Βασιλική Γκούνη και Ευαγγελία Ιορδανάκη, μεταπτυχιακές φοιτήτριες ΠΤΔΕ.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση των συνέδρων με τους εισηγητές, η οποία καταγράφεται στα Πρακτικά του Συμποσίου.
Θα γίνουν επίσης 5λεπτες παρεμβάσεις στις παρουσιαζόμενες εισηγήσεις, οι οποίες θα κατατίθενται στη Γραμματεία κατά τη διάρκεια του Συμποσίου.
 
Στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων θα διαβαστεί ποίηση από τις συλλογές που είναι υποψήφιες για τα Βραβεία Ποίησης (1ο, 2ο και 3ο) καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2012 του Συμποσίου Ποίησης. Συμμετέχουν: Δημήτρης Αθηνάκης, Παναγιώτης Αρβανίτης, Εσμεράλδα Γκέκα, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Άννα Γρίβα, Νικόλας Ευαντινός, Βασίλης Ζηλάκος, Βάγια Κάλφα, Ανέστης Μελιδώνης, Νίκη Χαλκιαδάκη.
 
Η τελική επιλογή των τριών (3) πρώτων συλλογών θα γίνει με ψηφοφορία μεταξύ των συνέδρων του Συμπoσίου Ποίησης, και της Οργανωτικής Επιτροπής, με το πέρας της πρωινής συνεδρίας του Σαββάτου, 6/7/2013.
 
 

Στην απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου θα παρουσιαστούν από τον Αλέξη Ζήρα οι συλλογές που βραβεύτηκαν με τα Βραβεία Ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2011 του Συμποσίου Ποίησης: Αργύρη Παλούκα: Θέλω το σώμα μου πίσω, εκδόσεις Μεταίχμιο (1ο Βραβείο), Γιώργου Χ. Στεργιόπουλου, Η Διάβολος, Οι εκδόσεις των Φίλων (2ο Βραβείο), Αλέξιου Μάινα, Το περιεχόμενο του υπόλοιπου, εκδόσεις Γαβριηλίδης (3ο Βραβείο).

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση παλαιότερων και νεότερων ποιητών από κριτικούς: ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής θα αναφερθεί στο έργο του Πατρινού ποιητή Α.-Φ. Πασχαλά, ο Αλέξης Ζήρας παρουσιάζει την Άννα Αφεντουλίδου, ο Στέλιος Μαφρέδας το Θωμά Ιωάννου, ο Κώστας Κρεμμύδας τη Χλόη Κουτσουμπέλη, ο Θανάσης Κούγκουλος την Κούλα Αδαλόγλου, ο Αλέξανδρος Αραμπατζής τη Γεωργία Τρούλη και το Γιώργο Αλισάνογλου και ο Γιώργος Σταματόπουλος το Δημήτρη Νανούρη.
 
Το Συμπόσιο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με την απονομή των Βραβείων Ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2012.
 
Το Συμπόσιο Ποίησης πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1981, το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του είναι 13μελής Οργανωτική Επιτροπή (και ένας επίτιμος πρόεδρος).
Tηρούνται πλήρη πρακτικά των ετήσιων Συμποσίων. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30 τόμοι (2 τόμοι για το πρώτο Συμπόσιο) με περισσότερες από 13.000 σελίδες. Ευρετήριο Περιεχομένων των Πρακτικών των Συμποσίων Α΄- Λ΄ και τα πλήρη Πρακτικά των Συμποσίων ΙΖ΄-ΚΕ΄ σε ηλεκτρονική μορφή φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Συμποσίου.
Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη.
 
 

Χορηγός:                            INTERAMERICAN

Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (http://wwww.poetrysymposium.gr).