5ο ΔΣ Κορυδαλλού: 2η Κινητικότητα Μαθητών και Εκπαιδευτικών στην Ελλάδα

Πρόγραμμα ERASMUS+, Δράση ΚΑ2

 

Learning from the Past to Face the Future:

Cultural Heritage in Contrast with Modern Society.

 

2η Κινητικότητα: Ελλάδα,  6 – 12 Μαΐου  2019

 

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ πραγματοποιήθηκε από τις 6 ως τις 12 Μαΐου 2019 η 2η κινητικότητα μαθητών/ τριών και εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λετονία, την Ολλανδία και την Πολωνία. Σημείο συνάντησης αυτή τη φορά ήταν η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού.

Το θέμα αυτού του ταξιδιού  ήταν  «Ancient Heritage: Deciphering Antiquity in Greece» και σύμφωνα με αυτό η Ελλάδα οργάνωσε το πρόγραμμα της συγκεκριμένης εβδομάδας για όλες τις αποστολές των συνεργαζόμενων χωρών.

Την πρώτη ημέρα στο Σχολείο οι αποστολές παρακολούθησαν μια γιορτή υποδοχής, όπου παρουσιάστηκε η ιστορία της Ελλάδας με σύντομο κι ευχάριστο τρόπο μέσα από το τραγούδι και το χορό από όλους τους μαθητές του Σχολείου. Στη συνέχεια απόλαυσαν την ελληνική κουζίνα σε ένα τεράστιο τραπέζι φαγητών και γλυκών που με χαρά ετοίμασαν μητέρες του Σχολείου δείχνοντας έτσι τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία!!!

Τις επόμενες μέρες έγιναν αρκετές δράσεις  με σκοπό οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και να εξοικειωθούν με την ιστορία και τα μνημεία της αρχαιότητας. Οι μαθητές/τριες έπαιξαν το παιχνίδι με τους σελιδοδείκτες και έτσι γνώρισαν αρκετά αρχαία μνημεία της Ελλάδας καθώς και το πού βρίσκονται στο χάρτη. Είδαν, επίσης,  μικρές ταινίες με έθιμα από τις πέντε συμμετέχουσες χώρες.

Όλα τα παιδιά των αποστολών είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ταυτόχρονα πήραν μέρος σε ολυμπιακά αθλήματα και αισθάνθηκαν σαν αρχαίοι αθλητές φορώντας το στεφάνι ελιάς (κότινο) και το μετάλλιο που τους απονεμήθηκε ενώ ένιωσαν εθνική υπερηφάνεια ακούγοντας τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και στοχεύοντας πάντα στη γνωριμία με την αρχαία Ελλάδα, οι αποστολές επισκέφτηκαν μερικά χαρακτηριστικά αρχαία μνημεία, όπως το Λόφο της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης. Έπειτα απόλαυσαν μια βόλτα με το τρενάκι και είδαν χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, τα οποία συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, όπως το Σύνταγμα και ο γραφικός οικισμός της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη.

Επισκέφθηκαν, επίσης, τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο (ναός του Απόλλωνα) αλλά και το πλωτό μουσείο Νεράιδα του ιδρύματος Ι.Σ. Λάτση, στο Φλοίσβο, το οποίο πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να αναδείξει πτυχές της ναυτιλιακής και επιχειρηματικής ιστορίας, της ναυτικής εκπαίδευσης και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Την Παρασκευή το πρωί εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφτηκαν το Δημαρχείο του Κορυδαλλού. Εκεί ο Δήμαρχος κ. Κασιμάτης, καλωσόρισε θερμά όλους, τόνισε την σπουδαιότητα όλων των προγραμμάτων που βοηθάνε στην επικοινωνία μεταξύ των λαών της Ευρώπης και ευχαρίστησε με ένα ενθύμιο τις αποστολές των πέντε συνεργαζόμενων σχολείων.

Την τελευταία μέρα σε μια ολοήμερη εκδρομή είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη φύση, να νιώσουν την καταπληκτική ηχητική του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου κι έπειτα να γνωρίσουν το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Ο αποχαιρετισμός ήταν πραγματικά δύσκολος! Τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στα παιδιά ήταν πολύ έντονα! Η άνοιξη μαζί με τους αυθεντικούς ανθρώπους της Ελλάδας πρόσφεραν σε όλες τις αποστολές ένα ταξίδι γεμάτο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταπράσινη φύση, καταγάλανο ουρανό και θάλασσα, λαμπερό ήλιο και υπέροχα χαμόγελα!!!