5ο ΔΣ Κορυδαλλού: 4η Κινητικότητα στην Ελλάδα «Harry Potter and the Case of the Sick Earth»

 Πρόγραμμα ERASMUS+, Δράση ΚΑ2

2020-1-ES01-KA229-081824_2

Harry Potter and the Case of the Sick Earth

4η Κινητικότητα: Ελλάδα, 30 Μαΐου–03 Ιουνίου 2022

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Harry Potter and the Case of the Sick Earth” και κωδικό 2020-1-ES01-KA229-081824_2, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας για 2η χρονιά, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη και τελευταία κινητικότητα μαθητών/τριών και δασκάλων στη χώρα μας, όπου γεμάτοι χαρά και περηφάνια υποδεχτήκαμε τους φίλους και συνεργάτες μας για να τους ανταποδώσουμε τη φιλοξενία που μας είχαν προσφέρει και εκείνοι.

Οκτώ εκπαιδευτικοί και 15 μαθητές/τριες από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία επισκέφθηκαν τη χώρα μας και συγκεκριμένα τον Δήμο Κορυδαλλού και το 5ο Δημοτικό Σχολείο από τις 30 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου. Το θέμα της κινητικότητας ήταν “Care of Magical Forest and Seas” και όλες οι δράσεις είχαν στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους μαθητές και να ολοκληρώσουν τον κύκλο πληροφοριών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και τις ενέργειες που μπορούμε να αναλάβουμε για να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Την 1η ημέρα όλο το σχολείο υποδέχτηκε με χαρά και ενθουσιασμό τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες των τριών σχολείων. Στην αίθουσα εκδηλώσεων οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης με τη βοήθεια της δασκάλας της μουσικής παρουσίασαν γνωστά ελληνικά τραγούδια ενώ τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Στη συνέχεια έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας για να δεθούν μεταξύ τους ως ομάδα, επισκέφθηκαν τους χώρους του σχολείου και είδαν τις τάξεις και τους μαθητές επί το έργον. Η μέρα ολοκληρώθηκε με δράσεις σχετικές με τη θαλάσσια ρύπανση που οργανώθηκαν από το ΚΠΕ Δραπετσώνας τόσο στον χώρο του σχολείου όσο και σε ένα κοντινό λιμάνι.

Τη 2η ημέρα μαθητές και συνοδοί επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων Χελωνών «Αρχέλων» όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις του. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο σχολείο όπου πήραν μέρος σε βιωματικές δράσεις με θέμα την Αλιεία Φάντασμα και την Κυκλική Οικονομία από τον οργανισμό “Healthy Seas”. Η μέρα ολοκληρώθηκε με φαγητό σε εστιατόριο του Πειραιά και βόλτα δίπλα στη θάλασσα.

Την 3η ημέρα η ομάδα επισκέφθηκε τον Βοτανικό κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι , όπου γνώρισε τα ιστορικά φυτά του κήπου και έμαθε για τα αρπακτικά πτηνά και την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο. Η μέρα ολοκληρώθηκε με μια πολιτιστική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας και ελεύθερο χρόνο για ψώνια και χαλάρωση.

Η 4η ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη της ομάδας μας στο Δημαρχείο, όπου συνάντησε τη θερμή υποδοχή του Δημάρχου Ν. Χουρσαλά και του αντιδημάρχου, υπεύθυνου για θέματα παιδείας, κ. Τζέρπου. Η μέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, με περιήγηση και εξερεύνηση στις ομορφιές της φύσης και δράσεις σχετικά με την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στα δάση.

Η 5η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο πάρκο Τρίτση και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία δράση που αφορούσε την παρατήρηση των πουλιών στην πόλη. Η τελευταία ημέρα του προγράμματος ολοκληρώθηκε στο σχολείο όπου πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση της κινητικότητας και η απονομή των πιστοποιητικών στους συμμετέχοντες. Στον χώρο του σχολείου γονείς των μαθητών μας προσέφεραν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά στους/στις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην κινητικότητα και τους έδειξαν έμπρακτα την ελληνική φιλοξενία.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με χορό και τραγούδι και οι συμμετέχοντες αποχαιρετίστηκαν μέσα σε κλίμα ικανοποίησης και βαθιάς συγκίνησης. Ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλοι κράτησαν στο μυαλό και την καρδιά τους γνώσεις, εντυπώσεις και συναισθήματα που θα τους συνοδεύουν για όλη τη ζωή τους.