Erasmus+ ΚΑ2 και Κινηματογραφική Παιδεία στο 11ο ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια νέα σχολική σύμπραξη  Erasmus+ έχει ξεκινήσει το 11o ΓΕΛ Περιστερίου για τα χρόνια: 2017-19. Το έργο, με τίτλο «Filmmaking: From scratch to screen», είναι μια εταιρική σχέση ΚΑ 2 μεταξύ πέντε σχολείων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες την Ελλάδα, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής. Μαθητές και καθηγητές θα εκπαιδευτούν στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, ως μέρος της  Εκπαίδευσης στα Μέσα.      Στόχος η ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής και η σύνταξη ενός οδηγού δημιουργίας ταινιών για σχολεία.

Η κινηματογραφική εκπαίδευση στο σχολείο και η δημιουργία ταινίας  μικρού μήκους  είναι μια καινοτόμα εμπειρία μάθησης που συμβάλλει στην ανάπτυξη των γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων και ειδικότερα της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Γενικότερα η μελέτη της κινηματογραφικής παιδείας συνοψίζεται στη θεωρία για τα «3Cs» της Παιδείας στα Μέσα, αναφερόμενοι στην κριτική (Critical),  πολιτιστική (Cultural)  και δημιουργική (Creative) προσέγγιση.

Στις  25-27 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα εταίρο Stredná Priemyselná Škola στο Svidník, στη Σλοβακία, η πρώτη διακρατική συνάντηση του προγράμματος, στην οποία συμμετείχαν  δυο καθηγητές- μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου μας. Οι συμμετέχοντες καθηγητές πραγματοποίησαν το λεπτομερή σχεδιασμό του έργου και  παρακολούθησαν  μια εισαγωγή στην κατάρτιση για τον κινηματογράφο από τον καθηγητή Marek Šimončič του Πανεπιστημίου της Trnava, Slovakia.

Η πρώτη κινητικότητα μαθητών αυτής της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε 5 - 9 Μαρτίου 2018 με σχολείο υποδοχής το 11ο ΓΕΛ Περιστερίου.  34 εκπαιδευτικοί και μαθητές μαζί με την παιδαγωγική ομάδα και  μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εργαστήριο που υλοποιήθηκε από το " ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ", μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που οργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΙνηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και Νέους και την Camera Zizanio. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με βιωματικό και αλληλεπιδραστικό τρόπο τη διαμόρφωση του πρώτου από τα  στάδια που απαιτούνται για τη δημιουργία  ταινίας μικρού μήκους -το στάδιο της συγγραφής του σεναρίου και της δημιουργίας stroryboard. Η διαδικασία αυτή ενθάρρυνε την ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας αλλά και την καλλιέργεια της φαντασίας και του κριτικού στοχασμού.

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για το σχολείο μας που άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε θερμά νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, αλλά και για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα που με προθυμία ανταποκρίθηκε και οργάνωσε «φεστιβάλ ελληνικής γεύσης» στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας.

 

Η παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ 2017-19
του 11ου ΓΕΛ Περιστερίου