Καλλιέργεια και Ανάπτυξη Καλοσύνης στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Την προηγούμενη  σχολική χρονιά 2020-2021 στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο  «Καλλιέργεια και ανάπτυξη καλοσύνης – προσφέρω χαμόγελα και χαρά» με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την κ. Αναστασία Ορφανίδου και την κ. Αφροδίτη Μουχτάρη, οι μαθητές της Β' τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας 10 πράξεις καλοσύνης προς  την οικογένεια, τη γειτονιά, το σχολείο και την κοινωνία μέσα σε διάστημα 10 εβδομάδων.

Καλλιεργήθηκαν με πολλαπλούς τρόπους 10 πολύτιμες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου βασικές έννοιες όπως είναι

ο σεβασμός,

τα προσωπικά όρια,

η φροντίδα,

η ευγνωμοσύνη,

η συμπόνια,

η μοναδικότητα,

η διαφορετικότητα και η αναπηρία,

η αποδοχή και η δικαιοσύνη,

το θάρρος και η αυτοεκτίμηση,

οι πράξεις καλοσύνης.

Όλες οι πράξεις καλοσύνης των μαθητών και η θεωρία πίσω από αυτές βρίσκονται στο ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήθηκε ως αναμνηστικό της κοινής δουλειάς μαθητών-εκπαιδευτικών.

Έναν χρόνο μετά, τη σχολική χρονιά 2021-2022, το σχολείο έχει την τιμή να κατέχει τον δικό του «Τοίχο Καλοσύνης» με σύνθημα «Ό,τι δεν σου χρειάζεται, άφησέ το. Ό,τι σου χρειάζεται πάρ’το». Προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας του σκοπού και της σημασίας  του Τοίχου αλλά και την προσωπική εμπειρία της προσφοράς όλοι οι μαθητές του σχολείου, έχει σχεδιαστεί η μηνιαία -προαιρετική- συμμετοχή τους ανά τάξη στη διαδικασία προσφοράς προϊόντων και αντικειμένων που κρεμούν οι ίδιοι, όπως βασικά αγαθά απαραίτητα για την  καθημερινή διαβίωση κάθε ανθρώπου και την ψυχαγωγία του αλλά και είδη πρώτης ανάγκης.

Μέσα το πρόγραμμα ανάπτυξης καλοσύνης και από τον τοίχο καλοσύνης του σχολείου, υπάρχει η ελπίδα για μια κοινωνία που δρα και ευαισθητοποιείται με κάθε ευκαιρία σε θέματα προσφοράς κι  αλληλεγγύης με μοναδικό γνώμονα την αμέριστη προσφορά χαράς κι ανακούφισης προς  τον συνάνθρωπο!

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ