Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ KA1 με τίτλο σχεδίου " Το σχολείο της συμπερίληψης".
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου πραγματοποιήθηκαν δύο κινητικότητες εκπαιδευτικών στην Ιταλία με φορέα υποδοχής τον οργανισμό Erasmus Learning Academy (E.L.A.).
Η πρώτη κινητικότητα δύο εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 στο Παλέρμο (Σικελία) και η δεύτερη κινητικότητα άλλων δύο εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στην Μπολόνια.
Οι εκπαιδευτικοί και στις δύο κινητικότητες παρακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα : "Diversity in the classroom: teaching tolerance and overcoming prejudices and discrimination". Το πρόγραμμα «Διαφορετικότητα στην τάξη: Διδασκαλία της ανεκτικότητας και αποδόμηση των προκαταλήψεων και διακρίσεων» περιελάμβανε μια σειρά από βιωματικά εργαστήρια, διαδραστικές δραστηριότητες, και πολιτιστικές δράσεις.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν θέματα όπως η πολιτισμική ταυτότητα, τα στερεότυπα και η ανάπτυξη ενσυναίσθησης, μέσα από σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δραστηριότητες που εστίαζαν:
Στην κατανόηση της πολιτισμικής ταυτότητας και της επιρροής της στη μαθησιακή διαδικασία.
Στην αναγνώριση και αποδόμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων μέσα στο σχολικό περιβάλλον.
Στην ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων και στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς.
Στην εφαρμογή μη τυπικών εκπαιδευτικών μεθόδων για την καλλιέργεια ενσυναίσθησης και διαμόρφωσης συμπεριληπτικής κουλτούρας στους μαθητές.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα έδωσε στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με συναδέλφους από άλλες χώρες, να γνωρίσουν καλές πρακτικές και να αποκτήσουν νέες ιδέες που μπορούν να εφαρμόσουν στη σχολική τους καθημερινότητα. Οι βιωματικές δραστηριότητες και οι ομαδικές συζητήσεις συνέβαλαν στη δημιουργία και εφαρμογή συμπεριληπτικών πρακτικών και πολυπολιτισμικής προσέγγισης στη διδασκαλία.Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την απονομή πιστοποιητικών συμμετοχής και την παρουσίαση σχεδίων δράσης που μπορούν να εφαρμοστούν στα σχολεία των συμμετεχόντων, ώστε να διαδοθεί το πνεύμα αποδοχής της ετερότητας και του αλληλοσεβασμού.
Η εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του κριτικού αναστοχασμού και στην αποδόμηση στερεοτυπικών και περιοριστικών τρόπων σκέψης, όπως και στην αντιμετώπιση των διακρίσεων. Μέσα από προγράμματα όπως αυτό, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού και δημοκρατικού σχολικού περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές. Η συμμετοχή στο Erasmus αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών από διαφορετικές χώρες.
Η κινητικότητα στο σύνολό της υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας έκδοσης δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό".
2025-04-07