« Πάμε Σινεμά;» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κινηματογράφο

Σας ενημερώνουμε ότι, με την συνεργασία των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κινηματογράφο «Πάμε Σινεμά;» για μαθητές των σχολείων των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπ/σης Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. 

Στόχος του προγράμματος είναι η ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Έχουν σχεδιαστεί δύο εφαρμογές του προγράμματος, με κοινή δομή και προσανατολισμό: η μία απευθύνεται σε μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων των Δημοτικών σχολείων και η άλλη σε μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος σε κάθε σχολείο δίδεται το βιβλίο «Η κινηματογραφική αφήγηση, μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους» (τόμος Α’ για τα Δημοτικά, τόμος Β’ για τα Γυμνάσια-Λύκεια), έκδοσης του «Πάμε Σινεμά;», οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και ερωτηματολόγιο. Τα ανωτέρω υλικά διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή από το site: www.pamecinema.net. Οι μαθητές παρακολουθούν ένα μάθημα ανάλυσης της οπτικοακουστικής αφήγησης, μία ταινία για τον τρόπο σύνθεσης και δημιουργίας ενός κινηματογραφικού έργου (παραγωγής ειδικά για το «Πάμε Σινεμά;»), μια κινηματογραφική ταινία και απαντούν στα ερωτηματολόγια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις φάσεις: 1. Σε κεντρική αίθουσα, οι μαθητές παρακολουθούν: • την προβολή ενός βίντεο για τον τρόπο δημιουργίας μίας κινηματογραφικής ταινίας, • μάθημα με κάμερα, φώτα, και προβολές με θέμα « Η κινηματογραφική αφήγηση: μια εξιστόρηση με εικόνες και ήχους», στα πλαίσια του οποίου γυρίζεται και προβάλλεται μία ολιγόλεπτη ταινία και • προβολή μίας κινηματογραφικής ταινίας. Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 3,5 ώρες 2. Πίσω στην σχολική αίθουσα: • Επεξεργασία των ερωτηματολογίων (ομαδικά ή ατομικά), τα οποία τα προμηθεύονται από το site: www.pamecinema.net • Τα ερωτηματολόγια των μαθητών παραλαμβάνει ομάδα ειδικών επιστημόνων με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη σχέση των παιδιών με τα οπτικοακουστικά μέσα. Τα ερωτηματολόγια των εκπαιδευτικών χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος. • Παρακολούθηση μίας δεύτερης κινηματογραφικής ταινίας στην τάξη ή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Συνολικό κόστος και για τις δύο φάσεις του προγράμματος και την παρακολούθηση των δύο (2) κινηματογραφικών ταινιών: 6 ευρώ ανά μαθητή/μαθήτρια. 3. Στον ελεύθερο χρόνο των μαθητών (2 Σαββατοκύριακα): Σε καθένα από τα σχολεία που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Πάμε Σινεμά;, οργανώνεται μια ομάδα έως τριάντα παιδιών, που με τη βοήθεια ενός επαγγελματία σκηνοθέτη και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα γράφουν σενάριο, σκηνοθετούν, φτιάχνουν τα κοστούμια και τα σκηνικά, συνθέτουν τη μουσική και γυρίζουν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα μια ολιγόλεπτη ταινία, διάρκειας 5’ έως 7’. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όλες οι ταινίες συμμετέχουν στο πανελλήνιο Φεστιβάλ «Πάμε Σινεμά;»

Το κόστος για την 3η φάση (παραγωγή της ταινίας), σε περίπτωση που το σχολείο προχωρήσει σε αυτή, είναι 400 ευρώ/σχολείο και περιλαμβάνει: αμοιβή του σύμβουλου σκηνοθέτη, εξοπλισμό και επεξεργασία εικόνας και ήχου (μοντάζ). Σε όλα τα παραπάνω η συμμετοχή σχολείων και μαθητών είναι προαιρετική και προαπαιτείται απόφαση του συλλόγου διδασκόντων . Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές στο πρόγραμμα, μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά και ώρες 10:00 έως 14:00 : Για τη Βόρεια Ελλάδα: Κύριος Λευτέρης Τερζητάνος, τηλ: 2315315389, 6936-602097 Για τη Νότιο Ελλάδα: Κύριος Νίκος Γιαννόπουλος, τηλ: 210-3313004, 210-3613004, 6977-214305 Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης-παραγωγός κ. Αντώνης Κιούκας. email: info@pamecinema.net