Νηπιαγωγείο Ριζαριού : Λήξη του e Twinning έργου«Learning through ICT,STEM and robotics in preschool education!»

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ολοκληρώθηκε επιτυχώς ένα ακόμη e Twinning έργο του Νηπιαγωγείου Ριζαριού που είχε και τον ιδρυτικό ρόλο με τίτλο «Learning through ICT,STEM and robotics in preschool education »

Παρουσίαση δραστηριοτήτων :

https://www.canva.com/design/DAEFREsePTM/wfzKXS9M6-_V3qn9hkzFUg/view

Στο έργο συμμετείχαν σχολεία από 6 Ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα  από Σουηδία, Ελλάδα ,Λιθουανία, Λετονία ,Ισπανία κι Εσθονία ενώ τον γενικό συντονισμό είχε η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κ. Μαγκιώση Άννα. Θέμα του έργου ήταν η ρομποτική ,οι ΤΠΕ και τα STEM και η ενσωμάτωσή τους στο αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.

Κίνητρα συγγραφής  του έργου :

Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης, όλες τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες και να τα προετοιμάσουμε να γίνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

Η τεχνολογία, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της διδακτικής διαδικασίας στην προσχολική εκπαίδευση επειδή δημιουργεί ένα νέο μαθησιακό περιβάλλον, πιο ελκυστικό και ευχάριστο για τα μικρά παιδιά και η απόκτηση γνώσεων απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των μικρών παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, μετατρέποντάς τα σε παθητική παραλήπτες σε δημιουργούς πληροφοριών και γνώσεων.

Με αυτό το πρόγραμμα θέσαμε στόχο την αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και των παιδιών και στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ και της ρομποτικής στις δραστηριότητες διδασκαλίας / μάθησης.Κατά τη διάρκεια του έργου, τα παιδιά εφάρμοσαν νέες δεξιότητες , ανέπτυξαν το πνεύμα της συνεργασίας και της ευθύνης, παρήγαγαν υλικά,  συμμετείχαν σε δραστηριότητες, νιώθοντας τη χαρά της δημιουργικότητας και απόλαυσαν ένα όμορφο και μαγικό ταξίδι στον κόσμο του προγραμματισμού και της νέας τεχνολογίας.

https://blogs.sch.gr/niprizartri/2020/08/25/learning-through-ict-stem-and-robotics-in-preschool-education-e-twinning-project-2019-2020/

Στόχοι

Συμμετέχοντας σε αυτό το έργο θέσαμε ως στόχους:

- Την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και έξυπνων συσκευών στην καθημερινή διαδικασία μάθησης που επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν μέσω του παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας πιο ελκυστικές δραστηριότητες για την ηλικία τους.

-Την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της μάθησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων, της πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας των παιδιών

-Την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των παιδιών που σχετίζονται με την παρατήρηση, την εξερεύνηση με μεθόδους διδασκαλίας που προωθούν την αυτόνομη μάθηση

-Την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και υπευθυνότητας, μέσω παιχνιδιών με άλλα παιδιά.

-Τα παιδιά ήρθαν επίσης σε επαφή με τον πολιτισμό άλλων χωρών και  κατανόησαν την ποικιλομορφία, ενισχύοντας έτσι την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

-Τα παιδιά και οι δάσκαλοι απέκτησαν γνώσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας και βελτίωσαν τις μαθησιακές, τεχνικές και ψηφιακές τους δεξιότητες.

Οι εκπαιδευτικοί είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα μάθησης πιο ελκυστικά για τα παιδιά με τη χρήση νέου εξοπλισμού (tablet, ρομπότ, ρομποτική Lego στο σχολείο τους!

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σε αυτό το έργο ανέπτυξαν τις ψηφιακές γνώσεις τους, που θα εκμεταλλευτούν  σε νέα τεχνολογικά ζητήματα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της γνώσης.

Οι μαθητές ανέπτυξαν πνεύμα συνεργασίας και υπευθυνότητας μέσω παιχνιδιών με άλλα παιδιά κι ασκήθηκαν με τη χρήση νέας τεχνολογίας και ρομποτικής, γνώρισαν τον πολιτισμό των άλλων ευρωπαϊκών εθνών και ήρθαν  σε μια πρώτη επαφή με άλλες γλώσσες.

Άλλα αποτελέσματα είναι η δημιουργία ιστοσελίδας με μαθησιακό υλικό και καλές πρακτικές, η δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, παζλ, ηλεκτρονικών βιβλίων, DVD και CD.

Τα σχολεία εμπλούτισαν τη δράση τους με τη συμμετοχή τους σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ήδη με τη λήξη του σχολικού έτους πραγματοποιήθηκε  έκθεση για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινότητα.Όλα τα προϊόντα  του έργου έχουν αναρτηθεί σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης, όλες τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες και να τα προετοιμάσουμε να γίνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

Επιμέλεια άρθρου: ΄Αννα Μαγκιώση