Συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Ιωαννίνων στο πρόγραμμα eTwinning “I will Survive”

Για δεύτερη χρονιά φέτος το σχολείο μας , το 5ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων έλαβε μέρος σε πρόγραμμα eTwinning. Αυτή τη φορά είχε τη χαρά να συνεργαστεί διαδικτυακά με δύο άλλα σχολεία από την Ελλάδα ,το Μουσικό σχολείο Ιωαννίνων και το 1Ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου καθώς και με σχολεία από την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Πολωνία ,την Πορτογαλία , την Κροατία και τη Βουλγαρία. Ένα από τα συνεργαζόμενα μάλιστα σχολεία , το Maltepe science High School στην Κωνσταντινούπολη υποδέχτηκε και μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας στο πλαίσιο του διαπιστευμένου σχεδίου μας Erasmus+ KAI121 2023.

Ο τίτλος του προγράμματος eΤwinning 2023-24 είναιI will survive!” και το περιεχόμενο του η διαχείριση από τους μαθητές διαφόρων δύσκολων καταστάσεων , όπως οι φυσικές καταστροφές ( πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί ) , η πανδημία covid-19, το bullying, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και άλλα. Η προσέγγιση του θέματος έγινε με συνεργατικές δραστηριότητες και χρήση ψηφιακών εργαλείων.

Στόχος του προγράμματος ήταν η βελτίωση της αγγλικής γλώσσας μέσα από τη χρήση αυτής σε ποικίλες δραστηριότητες , η εξοικείωση με ψηφιακές εφαρμογές και η δημιουργική αλληλεπίδραση με μαθητές άλλων σχολείων πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πρόγραμμα αυτό έλαβαν μέρος μαθητές από τη Β Λυκείου, ενώ την καθοδήγηση των μαθητών ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Πεταλά Μαρίνα και Πιτούλη Ελένη.

Το Νοέμβριο που έγινε η έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να συζητηθούν οι υποχρεώσεις του κάθε σχολείου και να διαμορφωθεί το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου. Στη συνέχεια υπογράφτηκαν από τους γονείς τα έντυπα γονικής συναίνεσης για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο πρόγραμμα, έγιναν οι παρουσιάσεις μαθητών και εκπαιδευτικών σε padlet που δημιούργησε μια εκπαιδευτικός του προγράμματος, δημιουργήθηκε χάρτης με την τοποθεσία των συμμετεχόντων σχολείων, συμπληρώθηκαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια για την αποτύπωση των προσδοκιών μαθητών και εκπαιδευτικών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, έγινε επιλογή του logo του προγράμματος έπειτα από την κατάθεση των ψηφιακών προτάσεων των μαθητών και ανέβηκαν στο twin space video παρουσίασης όλων των σχολείων .

Τους επόμενους μήνες οι μαθητές δημιούργησαν ψηφιακό υλικό(παρουσιάσεις powerpoint, video,podcast,posters κτλ) πάνω σε ζητήματα που σχετίζονταν με το κεντρικό θέμα του project, επικοινώνησαν μεταξύ τους σε webinar και συμμετείχαν σε online δραστηριότητες, ενώ δημιούργησαν και συνεργατικά ψηφιακά προϊόντα, όπως ένα βιβλίο μαγειρικής με υγιεινές συνταγές από τις συμμετέχουσες χώρες.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις και την επιθυμία να υλοποιηθεί και νέα διαδικτυακή συνεργασία etwinning για τη νέα σχολική χρονιά με σχολεία άλλων χωρών. Η εξωστρέφεια του σχολικού μας οργανισμού καθώς και η ανάπτυξη δικτύου διεθνών επαφών αποτελούν βασικές προτεραιότητες μας και γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη αυτών των στόχων.