Την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα διεξαχθεί πείραμα του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου

Την Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020, η ομάδα μαθητών της Στ΄ τάξης του σχολείου μας, Entro PI, που συμμετέχει φέτος στον διεθνή διαγωνισμό STEM «Mission Space Lab – Life in Space» προκρίθηκε στην τελική του φάση, μαζί με οκτώ (8) ακόμη ομάδες μαθητών από την Ελλάδα. Ο εν λόγω διαγωνισμός διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και συμμετέχουν μαθητές 11 – 19 ετών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.  Υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας εργασίας είναι ο κ.  Σωτήριος Λιάγκας, ΠΕ70.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, η ομάδα του σχολείου μας ήρθε σε επαφή με τον προγραμματισμό Η/Υ και γνώρισε τις αρχές διεξαγωγής μιας επιστημονικής έρευνας. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, τα παιδιά με τη βοήθεια του δασκάλου τους σχεδίασαν στο Εργαστήριο Υπολογιστών του σχολείου μας ένα πείραμα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Python και τον μικροϋπολογιστή Raspberry Pi για να μελετήσουν τους τρόπους που ο Υπολογιστής παράγει «πραγματικά τυχαίους αριθμούς» (TRNG) στη Γη με σκοπό να διερευνήσουν αν αυτοί οι τρόποι είναι το ίδιο αξιόπιστοι και στο Διάστημα.

Ο σχεδιασμός του πειράματος και ο πηγαίος κώδικας της ομάδας του σχολείου μας αξιολογήθηκαν από το Τμήμα Εκπαίδευσης του ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και οι μαθητές μας προκρίθηκαν στην τελευταία και σημαντικότερη φάση του διαγωνισμού. Ο πηγαίος κώδικας των παιδιών θα «τρέξει» στον μικροϋπολογιστή Astro Pi του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) την Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020 και στη συνέχεια οι αστροναύτες θα στείλουν πίσω στα παιδιά τα αποτελέσματα του πειράματός τους ώστε να ολοκληρώσουν την έρευνά τους. Οι μαθητές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους μέσω Skype με στόχο να γράψουν την τελική τους αναφορά για το πείραμα ως τον Μάιο του 2020.

Στην τελική φάση του φετινού διαγωνισμού «Mission Space Lab – Life in Space» προκρίθηκαν ακόμη 81 πειράματα από ομάδες μαθητών της Ε.Ε. και του Καναδά. Τα καλύτερα πειράματα θα βραβευτούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος τον Ιούνιο του 2020.

Περισσότερες Πληροφορίες:  https://www.esa.int/Education/AstroPI/Astro_Pi_Mission_Space_Lab_-_208_teams_from_22_countries_achieve_flight_status