5ο Νηπιαγωγείο Αγ. Νικολάου: Συμμετοχή στο Πρόγραμμα eTwinning «Μένουμε σπίτι μαζί» κατά την περίοδο του covid-19

Το έργο eTwinning «Μένουμε σπίτι μαζί» δημιουργήθηκε αρχικά από μία μικρή ομάδα εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (παρακάτω μπορείτε να δείτε τα ονόματά τους), έχοντας ως στόχο τη συνέχεια της επικοινωνίας με τους μαθητές, μόλις τα σχολεία έκλεισαν αναγκαστικά λόγω covid-19. Στη συνέχεια στο πρόγραμμα αυτό προστέθηκαν πάνω από 200 εκπαιδευτικοί! Ο μεγάλος αριθμός συμμετοχής δείχνει και την ανάγκη τόσων εκπαιδευτικών για την ομαλή όσο γινόταν συνέχεια από το σχολείο στην εξ αποστάσεως επικοινωνία με τους μαθητές τους, παρά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούσαν.

Κάθε εβδομάδα οι μαθητές λάμβαναν μια νέα αποστολή που έπρεπε να διεκπεραιώσουν, πάντα σε παιγνιώδη μορφή, να φωτογραφίσουν και να ανεβάσουν με τη βοήθεια των γονέων τους στην πλατφόρμα επικοινωνίας που είχε δημιουργήσει το κάθε σχολείο (εικονικές τάξεις/ιστολόγια). Ο αρμόδιος εκπαιδευτικός μετέτρεπε στη συνέχεια το παραγόμενο υλικό των μαθητών του σε αφίσα, e-book, βίντεο, κλπ το οποίο στη συνέχεια ενωνόταν με αυτά των υπόλοιπων σχολείων, παράγοντας από κοινού έργο αναρτημένο σε συνεργατικούς διαμοιραζόμενους πίνακες.

συνοπτικά ένα βίντεο για το έργο:

https://youtu.be/dmFLRRaJKzM

ο ιστοχώρος του σχολείου μας για τις παραγόμενες δράσεις από τους μαθητές μας, καθώς και για το παραγόμενο υλικό σε συνεργασία με όλους ή μέρος των εταίρων-συνεργατών:

https://sites.google.com/view/5onipagnikolaouetwinning/

Το έργο δημιουργήθηκε από μια ομάδα δώδεκα σχολείων και με ιδρύτριες τις Νηπιαγωγούς Μαρίνα Ζαχαρία (Νηπιαγωγείο Όσσας Λαγκαδά) και την Αριάδνη Ευαγγελοπούλου (29ο Νηπιαγωγείο Σερρών) έχει  στόχο  τη συναισθηματική ενίσχυση των οικογενειών και των παιδιών, καθώς και την ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασής τους με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας. Μέσα από δραστηριότητες εξ αποστάσεως που σχεδιάζονται από τους εκπαιδευτικούς, οι μαθητές συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και περνούν ποιοτικό χρόνο με τις οικογένειές τους. Ακούν παραμύθια, πειραματίζονται, κατασκευάζουν, εκφράζονται μέσα από την Τέχνη, ονειρεύονται και ελπίζουν.
Υποχρέωση των ενηλίκων είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά από το φόβο και την ανησυχία που επικρατεί.
​Κι εμείς ως εκπαιδευτικοί, μπορούμε να αποτελέσουμε μια ευχάριστη νότα στον εγκλεισμό τους.
​Η Συντονιστική Ομάδα
Μαρίνα Ζαχαρία, Αριάδνη Ευαγγελοπούλου, Καλλιόπη Παπουτσάκη, Δέσποινα Παρταλά, Δήμητρα Γιάγκογλου, Αγορίτσα Τζήμα, Κατερίνα Ίλτσιου, Κικιλία Τσουκαλά, Κυριακή Μιχαλάρου, Αθηνά Ζησοπούλου, Μαργαρίτα Σαμουτιάν, Γρηγορία Θεοδωρίδου, Ελένη Χατζηστεφάνου, Μαρία Γιαννίκη, Κατερίνα Καλαϊτζάκη.
Η δημοσίευση του παραπάνω κειμένου έχει ως στόχο τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου eTwinning "Μένουμε σπίτι μαζί" και γενικότερα των συνεργατικών προγραμμάτων του Etwinning.