6η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα

Στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς την Τρίτη, στις 23 Απριλίου 2013 και ώρα 11πμ, πραγματοποιήθηκε η 6η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα.

Στην εκδήλωση μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν εργασίες τους σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή πειράματα, αφίσες, κατασκευές, θεατρικά, κ.ά. Πλημμύρησε η Αγορά από παιδικές φωνές που με χαρά και προθυμία παρουσίαζαν στους παρευρισκόμενους τα πειράματα που είχαν προετοιμάσει σε συνεργασία με τους δασκάλους και καθηγητές τους. Γέμισε ο χώρος με πάγκους, που είχαν κατακλυσθεί από τα εκθέματα των μαθητών, πολλά από τα οποία ήταν όχι μόνο ενδιαφέροντα αλλά και εξαιρετικά πρωτότυπα. Φυλλάδια είχαν προετοιμαστεί με επεξηγήσεις των όσων έδειχναν και διανέμονταν στους ενδιαφερομένους.

Μπορούσε κανείς να δει το εκκρεμές του Φουκώ, που αποδεικνύει την περιστροφή της Γης, αναπαράσταση του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που ευθύνεται για ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας, αβγά να μπαίνουν μέσα σε μπουκάλια με στενό στόμιο, λόγω διαφοράς πίεσης όταν αφαιρούνταν ο αέρας μέσα από το μπουκάλι, πίδακες νερού να ξεπηδούν από λεκάνη με νερό, όταν αυτή συντονιζόταν με απαλό τρίψιμο στις χειρολαβές της, «το ηλεκτρικό ζουζούνι», που ελέγχει αν τα υλικά είναι αγωγοί ή μονωτές, βαμβάκι να αναφλέγεται χωρίς φωτιά, εξαιτίας της απότομης αύξησης στην πίεση στο χώρο που βρίσκεται, ηλιακό φούρνο να ψήνει τοστ και δεκάδες άλλα πειράματα με πυροτεχνήματα, μικρές εκρήξεις, πολλά χρώματα, κ.ά.

Η χαρά στα πρόσωπα των μαθητών ήταν περισσότερο από εμφανής, χαρά της δημιουργίας, χαρά της αναγνώρισης της προσπάθειας, χαρά που ευτυχώς μπορεί να δίνει η Γνώση και οι Φυσικές Επιστήμες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα μικρό θεατρικό δρώμενο από μαθητές του ΓΕΛ Μουζακίου με θέμα νερό-κόλλα, σχετικό με τη διαχείριση του νερού ως αγαθό της ζωής, ακολούθησε ένα δρώμενο στο κέντρο της Αγοράς από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου σχετικό με τους συγκλίνοντες και αποκλίνοντες φακούς και αμέσως μετά το ροκ συγκρότημα το Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας έπαιξε μερικά τραγούδια δημιουργώντας μια πολύ ευχάριστη διάθεση στους παρευρισκόμενους. Ακολούθως η κ. Ευαγγελία Τσίβου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας είπε δύο λόγια για το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς που φιλοξένησε την εκδήλωση και αποτελεί Μνημείο Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Λάρισας κ. Αθανάσιος Μανούρας, μίλησε με θέμα: «Ποιότητα νερού και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» μια ομιλία με αφορμή το γεγονός ότι το 2013 έχει ανακηρυχτεί διεθνές έτος συνεργασίας για το νερό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Ελένη Αγραφιώτου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανίκας και ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας κ. Ιωάννης Πετεινάρας. Εκτός αυτών στην εκδήλωση παρέστησαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Έφη Μητσιάδου, η Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Καρδίτσας-Τρικάλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πασχαλίνα Κόζυβα, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασίλειος Κωτούλας, κ. Θωμάς Κοτοπούλης, κ. Παναγιώτα Ντιβέρη και κ. Αικατερίνη Καραγκούνη, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Ευαγγελία Παπαδημητρίου, η Σχολική Σύμβουλος Γερμανικών κ. Γιαννούλα Κερκινοπούλου, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Μαρία Καμπόση, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Παπατσιμούλης, η Υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Τρικάλων κ. Αλεξάνδρα Παϊζάνου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Νικόλαος Καραγιάννης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας κ. Δήμητρα Κανούτα, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μουζακίου κ. Θωμάς Καλαμπαλίκης, η Διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας κ. Καίτη Βελεσιώτου και πολλοί Διευθυντές Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως επίσης και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των πειραμάτων, των αφισών και των πάσης φύσεων εκθεμάτων των μαθητών από τα σχολεία: 6ο Δημοτικό Καρδίτσας, 7ο Δημοτικό Καρδίτσας, 10ο Δημοτικό Καρδίτσας, 14ο Δημοτικό Καρδίτσας, 18ο Δημοτικό Καρδίτσας, Δημοτικό Βλοχού, Δημοτικό Καρδιτσομαγούλας, 1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 3ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 4ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 6ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, Γυμνάσιο Λεονταρίου, 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, 2ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, 3ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, 4ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, Γενικό Λύκειο Λεονταρίου, Γενικό Λύκειο Προαστίου, 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας, 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σοφάδων. Επίσης πάγκους με εκθέματα είχαν το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ, το Παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) Καρδίτσας και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων το ροκ συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου έπαιζε μουσική ξεσηκώνοντας και ενθουσιάζοντας τους επισκέπτες της εκδήλωσης, οι οποίοι ένοιωθαν πολύ μεγάλη έκπληξη όταν μάθαιναν ότι αυτά τα παιδιά με τον τόσο μεστό ήχο ήταν μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Πολύτιμη ήταν η συμβολή της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΟικόΣφαιρα» καθώς και του Δήμου Καρδίτσας.

Η 6η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα δεν ολοκληρώθηκε την Τρίτη, αλλά έχει και παράλληλες δραστηριότητες που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Απριλίου γίνονται εργαστήρια από Καθηγητές του ΤΕΙ στο Τμ. Τεχνολογίας Τροφίμων, που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και έχουν θεματολογία τη νοθεία των ελαίων και του γάλακτος. Την Παρασκευή 26 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στη συντήρηση των έργων του Γιολδάση, που θα συνδέει τις Φυσικές Επιστήμες με την Τέχνη και απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.