Τηλεδιάσκεψη-διάλογος μέσω internet της Υπουργού ΕΠΘ και προσωπικοτήτων με μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα για το «Μέλλον της Ευρώπης»

9 Μαΐου-Ημέρα της Ευρώπης

Τηλεδιάσκεψη-διάλογος μέσω internet της Υπουργού ΕΠΘ και προσωπικοτήτων με μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα για το «Μέλλον της Ευρώπης»

Το πρωί της Τρίτης 9 Μαΐου. μεταξύ 09.00-11.00. θα διενεργηθεί τηλεδιάσκεψη-διάλογος μέσω internet επιλεγμένων σχολικών μονάδων απ’ όλη την Ελλάδα με την Υπουργό ΕΠΘ και πάνελ προσωπικοτήτων. με αφορμή την «9η Μαΐου-Hμέρα της Ευρώπης» και θέμα «Σε ποια Ευρώπη Ζούμε. Ποια Ευρώπη Θέλουμε».
Η Υπουργός και τα μέλη του πάνελ (που θα βρίσκονται στην αίθουσα διασκέψεων του Υπουργείου) θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των μαθητών για θέματα όπως:

• H σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια. Δευτεροβάθμια. Τριτοβάθμια)
• Οι ευκαιρίες για εκπαίδευση. επιμόρφωση. κατάρτιση. ανταλλαγές. κινητικότητα στα πλαίσια της ΕΕ
• Η ΕΕ και η Απασχόληση
• Η ΕΕ. η οικονομία και το Ευρώ
• Η ΕΕ και ο πολιτισμός
• Τα δικαιώματα των πολιτών στα πλαίσια της ΕΕ
• Η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων από την ΕΕ (ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα)
• Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
• Η τύχη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος
• Η ΕΕ και η εξωτερική πολιτική
• Πως εξελίσσεται η διεύρυνση και αν θα συνεχιστεί η ένταξη και νέων χωρών μελών
• Η ποιότητα ζωής. η προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών και η ΕΕ

Στο πάνελ του Υπουργείου θα βρίσκονται. εκτός από την Υπουργό ΕΠΘ. ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου ΕΠΘ αρμόδιος για τα Κοινοτικά Προγράμματα κ. Δημήτρης Σκιαδάς. ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Γιώργος Κασιμάτης. ο εκτελών χρέη Διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος. ο Αναπλ. Καθ. Ευρωπαϊκών Σπουδών και Εθνικός Συντονιστής του προγράμματος «Παιδεία για τη Δημοκρατία-Συμβούλιο της Ευρώπης» κ. Δημήτρης Χρυσοχόου και ο Δημοσιογράφος και Σύμβουλος της Υπουργού κ. Πολυδεύκης Παπαδόπουλος ως συντονιστής της συζήτησης. Τον τεχνικό συντονισμό θα έχει ο κ. Μιχάλης Παρασκευάς. στέλεχος του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πάτρας. που υποστηρίζει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Τα σχολεία. μαθητές των οποίων θα πάρουν μέρος στη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη είναι το 1ο Γυμνάσιο Σύρου. το 2ο Ενιαίο Λύκειο Έδεσσας. το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. το 7ο ΤΕΕ Λάρισας. το 15ο Γυμνάσιο Πάτρας. το Πειραματικό Γυμνάσιο -Λύκειο ΑΠΘ και το 1ο ΤΕΕ ʼργους.

H επιλογή των συγκεκριμένων σχολείων έγινε με βάση κριτήρια:
• γεωγραφικά (συμμετοχή διαφoρετικών περιοχών της χώρας)
• τεχνολογικά (σύνδεση του σχολείου με γρήγορο internet και δυνατότητα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου να υποστηρίξει με τεχνικούς άμεσα την τηλεδιάσκεψη)
• ηλικιακά (μαθητές Γ’ Γυμνασίου. Α’.Β’ και Γ’ Λυκείου)
• συμμετοχή σχολείων στο θεσμό της «ʼνοιξης στην Ευρώπη-2006».

Ανάλογη τηλεδιάσκεψη μέσω διαδικτύου διοργανώθηκε και στις 21 Μαρτίου. όταν η ΥΠΕΠΘ συνομίλησε με μαθητές από 8 σχολικές μονάδες. με αφορμή την συμμετοχή ελληνικών σχολείων στο θεσμό της «ʼνοιξης στην Ευρώπη-2006». Μαθητές και εκπαιδευτικοί από άλλες 300 σχολικές μονάδες είχαν παρακολουθήσει μέσω internet την τότε τηλεδιάσκεψη.

Η διοργάνωση των εν λόγω τηλεδιασκέψεων γίνεται εφικτή μέσω της λειτουργίας του «Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου». το οποίο προσφέρει σύνδεση internet σε περίπου 13.000 σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από αυτές περίπου 1000 συνδέσεις είναι ευρυζωνικές. Ο διπλός στόχος των τηλεδιασκέψεων είναι. αφενός η συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων μεταξύ όσο το δυνατόν περισσότερων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και αφετέρου η εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών με τις τεχνολογικές δυνατότητες των νέων επικοινωνιακών μέσων.

Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των συγκεκριμένων σχολείων στην Τηλεδιάσκεψη. καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το επιθυμούν και το κρίνουν εφικτό (από την πλευρά των αναγκών του ωρολόγιου προγράμματος και του διαθέσιμου χώρου της σχολικής μονάδας τους) να παρακολουθήσουν με ομάδες μαθητών την εν λόγω διαδικασία μέσω της Διαδικτυακής Σύνδεσης του σχολείου τους. συνδεόμενοι με την εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: www.sch.gr/rts