4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ: Δελτίο Τύπου

Στη Σύρο στις 4. 5. 6 Μαΐου 2007 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ με θέμα την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην διδακτική πράξη.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν περισσότερες από 200 εισηγήσεις και ομιλίες που αφορούσαν εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το συνέδριο παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνολικά 800 περίπου σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και στο τέλος κάθε συνεδρίας ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των συνέδρων.

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης με χαιρετισμούς των επισήμων. Στη συνέχεια. ακολούθησαν οι ομιλίες των τεσσάρων προσκεκλημένων μας: Prof. Dr. Alexander Repenning. University of Colorado. Φιλοκύπρου Γεώργιο. Ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ράπτη Αριστοτέλη. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Γιακουμάτου Τερέζα. εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την επόμενη ημέρα. Σάββατο 5 Μαΐου. στις εγκαταστάσεις του Σχολικού Συγκροτήματος Μάννα πραγματοποιήθηκαν 15 παράλληλες συνεδρίες για Δασκάλους. Νηπιαγωγούς. Φιλόλογους. Μαθηματικούς. εκπαιδευτικούς Φυσικών Επιστημών και Ξένων Γλωσσών. Πληροφορικούς καθώς και συνεδρίες με θέματα που ενδιαφέρουν εν γένει την εκπαιδευτική κοινότητα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν workshops για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «e- Twinning: Ηλεκτρονικές συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη». για τη Δημιουργία σχολικών ιστοσελίδων και παρουσιάστηκαν 4 Υπολογιστές των 100$ (OLPC. One Laptop per Child) και ενδεικτικές εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Την Κυριακή το πρωί. στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης. έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε «στρογγυλά τραπέζια» για θέματα που αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς. όπως «Καινοτόμες Παρεμβάσεις στα Προγράμματα Σπουδών και στη Διδακτική Πράξη με την Αξιοποίηση των ΤΠΕ». «Επιμόρφωση εξ αποστάσεως και εκπαιδευτική αξιοποίηση του Διαδικτύου» και «Παιδαγωγική αξιοποίηση στο σχολείο με τη χρήση του PC των 100 $». Ενδιάμεσα. σε μια σύντομη τελετή. απονεμήθηκαν από το e-Δίκτυο πλούσια βραβεία σε τρία Δημοτικά σχολεία της χώρας τα οποία διατηρούν τις καλύτερες ιστοσελίδες. Η αξιολόγησή τους έγινε με τη βοήθεια ενός «εργαλείου» που εξασφαλίζει την αντικειμενική κατάταξη των σχολικών ιστοσελίδων.

Ας σημειωθεί ότι οι συνεδρίες της Παρασκευής και της Κυριακής μεταδόθηκαν ζωντανά στο Διαδίκτυο μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (www.sch.gr ) με τη συνεργασία των ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων. ΕΑΙΤΥ και Πανεπιστημίου Αιγαίου.