Ο δεκάλογος των ασφαλών ηλεκτρονικών αγορών από το Saferinternet.gr

Ο δεκάλογος των ασφαλών ηλεκτρονικών αγορών από το Saferinternet.gr
Το Διαδίκτυο δεν αποτελεί μόνο πηγή πληροφόρησης. διασκέδασης ή εκπαίδευσης. Αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για ηλεκτρονικές αγορές. Ειδικότερα. αυτή την περίοδο. μέσω Διαδικτύου μπορούμε να οργανώσουμε τις διακοπές μας. να συγκρίνουμε τιμές. να κλείσουμε εισιτήρια και να φροντίσουμε για τη διαμονή μας. εύκολα. γρήγορα. οικονομικά και με ασφάλεια. έχοντας υπόψη τον παρακάτω δεκάλογο ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου:
  • Πρώτα απ’ όλα. οι γνωστές και εδραιωμένες εταιρίες είναι πιθανότατα το ίδιο αξιόπιστες στο Διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. Σε μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα υπάρχει πάντα ξεκάθαρος προσδιορισμός της εταιρίας με το όνομά της. τη διεύθυνση. τον αριθμό τηλεφώνου. στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
  • Σε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή των υπηρεσιών που παρέχονται είναι σαφή και εύκολα προσβάσιμα.
  • Πριν προβούμε σε μια εμπορική συναλλαγή αναζητούμε τους όρους χρήσης οι οποίοι στις αξιόπιστες ιστοσελίδες είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς. Τους διαβάζουμε προσεκτικά!
  • Εξετάζουμε αν στην τιμή του προϊόντος που αγοράζουμε περιλαμβάνονται όλες οι τυχόν χρεώσεις (φόροι. μεταφορικά έξοδα. κ.λπ.).
  • Στις αξιόπιστες εμπορικές σελίδες οι παραγγελίες μας επιβεβαιώνονται με e-mail και διατηρούμε το δικαίωμα ανάκλησής τους.
  • Όταν βρισκόμαστε σε κάποια φόρμα παραγγελίας και πριν καταχωρήσουμε οποιοδήποτε στοιχείο μας βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας. ότι στο κάτω μέρος του browser υπάρχει ένα λουκετάκι και ότι η διεύθυνση αρχίζει με https://.
  • Δεν κλικάρουμε με το ποντίκι μας σε διευθύνσεις ιστοχώρων που μας δίνονται σε ύποπτα emails ή emails που λαμβάνουμε από άγνωστες πηγές. γιατί ενδέχεται να μας κατευθύνουν σε εικονικές ιστοσελίδες που μοιάζουν με την πρωτότυπη της εταιρίας από όπου απατεώνες θα προσπαθήσουν να μας αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα. Για αυτό. γράφουμε πάντα από μόνοι μας στον browser την διαδικτυακή διεύθυνση (URL) της εταιρίας που θέλουμε να επισκεφθούμε.
  • Αποφεύγουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από  Ίντερνετ καφέ). Επίσης. αν παραπάνω από ένας χρήστης έχει πρόσβαση στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε. καλό θα ήταν να απενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα απομνημόνευσης κωδικών του browser μας. και πριν φύγουμε από τον υπολογιστή να σβήσουμε το ιστορικό πλοήγησης (history) και τα cookies.
  • Φυλάσσουμε τους κωδικούς μας σε ασφαλές μέρος. Δεν χρησιμοποιούμε για κωδικό ονόματα οικείων μας. ημερομηνίες γέννησης. επετείων κ.λπ. που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς.
  • Αν έχουμε επιφυλάξεις για τη χρήση πιστωτικής κάρτας για τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές. μπορούμε να προμηθευτούμε μια από τις προπληρωμένες κάρτες που κυκλοφορούν στην αγορά και στις οποίες ελέγχουμε οι ίδιοι το ανώτατο χρηματικό όριο συναλλαγών.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστοχώρο του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet.gr