Επισκεφτείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι ένα σύγχρονο μουσείο που στόχο έχει. όχι μόνο να συλλέγει. να διατηρεί. να ερευνά τα γεγονότα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. αλλά και να ερμηνεύει. να εκπαιδεύει και να παιδαγωγεί. Έχει κυρίως μουσειοπαιδαγωγικούς στόχους.
Αξιότιμοι κ.κ. Διευθυντές.
Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Καλαβρύτων και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού- συστήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων το 1986 με την επωνυμία «Δημοτικό Μουσείο Καλαβρύτων» και με τροποποίηση της ιδρυματικής του πράξης το έτος 1994 μετονομάστηκε σε «Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».
Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου των Καλαβρύτων το οποίο χαρακτηρίστηκε το 1986 ως «Ιστορικό και Διατηρητέο Μνημείο» με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. όπως επίσης και ο περιβάλλων του χώρος με αντίστοιχη απόφαση το 1991.
Ο ιστορικός και μαρτυρικός τούτος χώρος συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Της Μαύρης Δευτέρας των Καλαβρύτων που συγκίνησε και θα συγκλονίζει όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

 

Εδώ  οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο χώρος του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών τους. του οδυνηρού αποχωρισμού. του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.

 

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2005 από τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Έκτοτε. άνοιξε τις πόρτες του και δέχεται τους επισκέπτες-περιηγητές της πόλης μας-επίσημα και οργανωμένα. Στους εκθεσιακούς του χώρους εκτίθεται κατά θεματική ενότητα και χρονολογική περίοδο μουσειακό υλικό που αφορά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα- την οργάνωση και εκτέλεση της "Επιχείρησης Καλάβρυτα" από τη Βέρμαχτ το Δεκέμβρη του '43: φωτογραφίες. έγγραφα. χάρτες. ενθυμήματα εκτελεσθέντων ..Tις ελπίδες και τα όνειρα της ζωής που χάθηκε...
Εδώ. σ΄ αυτήν τη νέα κιβωτό της ιστορίας αυτού του τόπου. η ιστορία είναι παρούσα· η μαρτυρία βοώσα· η αξιοπρέπεια και η ελευθερία εμπνέουν και διδάσκουν : αντίσταση και διαμαρτυρία ενάντια στο έγκλημα. στη βία και το φασισμό.
Κύριοι Διευθυντές.
     Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι ένα σύγχρονο μουσείο που στόχο έχει. όχι μόνο να συλλέγει. να διατηρεί. να ερευνά τα γεγονότα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. αλλά και να ερμηνεύει. να εκπαιδεύει και να παιδαγωγεί. Έχει δηλ. κυρίως  μουσειοπαιδαγωγικούς στόχους.

 

Στο πλαίσιο αυτό - ως αίτημα της λειτουργίας μας - σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή και  σας παρακαλούμε. κατά τον προγραμματισμό των μορφωτικών-ψυχαγωγικών εκδρομών του σχολείου σας. να παροτρύνετε τους συναδέλφους - εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους να επισκεφτούν την πόλη μας και το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ενισχύστε και αναδείξτε τον παιδαγωγικό του ρόλο. Βοηθείστε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τις αρχές και τις αξίες που αυτό εξακτινώνει.

 

Τούτος ο τόπος. η ιερή γη των Καλαβρύτων . η ξέχειλη από ιερές και ηρωικές μνήμες. προβληματίζει και εμπνέει. αλλά κυρίως διδάσκει : η καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης και η εγρήγορση της κριτικής σκέψης είναι η δυναμικότερη Αντίσταση και η σημαντικότερη Τιμή στην οποία οδηγεί η φρίκη του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για το Δ.Σ του ΔΜΚΟ
Ο Πρόεδρος
Χρίστος Φωτεινόπουλος

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΣΥΓΓΡΟΥ Ι - 5. 250 01 ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.
ΤΗΛ-FAX 2 692 / 23 646-24710
url: www.kalavrita.gr.
info@greekholocausts.gr