Τίτλος Προγράμματος: Ταξίδι στον κόσμο του κρασιού! Μυστικά και παράδοση!
Σχολείο: 6ο Γυμνάσιο Λάρισας
Χρονική διάρκεια: Δεκέμβριος 2024- Μάιος 2025
Συντονιστής προγράμματος: Παπαμαργαρίτης Βασίλειος, ΠΕ06-ΠΕ80
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Κακαράντζας Γεώργιος, ΠΕ11
Μαθητές/-τριες που συμμετείχαν: Μαθητές/Μαθήτριες του Τμήματος Β1
“Ταξίδι στον κόσμο του κρασιού! Μυστικά και παράδοση!”
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Ταξίδι στον κόσμο του κρασιού! Μυστικά και παράδοση!” υλοποιήθηκε επιτυχώς στο σχολείο μας το τρέχον σχολικό έτος. Το πρόγραμμα έθεσε σαφείς παιδαγωγικούς στόχους, οι οποίοι επιτεύχθηκαν πλήρως καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες κατανόησαν την ιστορία του κρασιού και έμαθαν τη διαδικασία παραγωγής του. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τοπική παραγωγή κρασιού και τις τοπικές ποικιλίες, ενώ αξιολόγησαν τη γεύση και τα αρώματα του κρασιού, καθώς και τις ιδιότητές του (χρώμα, άρωμα, γεύση). Επίσης, ανέπτυξαν περιβαλλοντική συνείδηση και έμαθαν για τη βιολογική καλλιέργεια. Τέλος, γνώρισαν από κοντά τη λειτουργία ενός οινοποιείου.
Η μεθοδολογία υλοποίησης περιλάμβανε μια ιστορική προσέγγιση του θέματος και την παρουσίαση παραδοσιακών τεχνικών. Χρησιμοποιήθηκαν παρουσιάσεις και βίντεο για το κρασί και την καλλιέργεια αμπέλου. Οι μαθητές/τριες πραγματοποίησαν έρευνα για τις ποικιλίες του κρασιού και τη ζύμωση, ενώ έλαβαν πληροφορίες από τοπικούς παραγωγούς. Πραγματοποιήθηκαν ομαδικές εργασίες και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Καθοριστική υπήρξε η επίσκεψη στο οινοποιείο Achaia Clauss, στην Πάτρα όπου οι μαθητές/-τριες ενημερώθηκαν για την παραγωγική διαδικασία του κρασιού, την τεχνογνωσία της οινοποίησης και την ιστορία της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας. Δόθηκε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του κελαριού από πέτρα και τη σχέση του με τη σωστή παλαίωση του κρασιού. Μέσα από αυτή την εμπειρία, αντιλήφθηκαν τη σημασία της παραδοσιακής και σύγχρονης οινοποιίας για την οικονομία και τον πολιτισμό.
Η διάχυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω δημοσιεύσεων σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημιουργία έντυπου υλικού με πληροφορίες για το κρασί, προβολή αντίστοιχου ηλεκτρονικού υλικού, ανάρτηση φωτογραφιών του προγράμματος στα κοινωνικά δίκτυα και συνεργασία με τοπικούς φορείς και αμπελουργούς. Με τη λήξη του προγράμματος, παρουσιάστηκαν οι εργασίες των συμμετεχόντων/-ουσών μαθητών/-τριών και αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του σχολείου, στα κοινωνικά δίκτυα και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Ταξίδι στον κόσμο του κρασιού! Μυστικά και παράδοση!” υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιτυγχάνοντας όλους τους αρχικούς παιδαγωγικούς στόχους. Οι μαθητές/-τριες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες σε θέματα ιστορίας, παραγωγής, γευσιγνωσίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης γύρω από το κρασί. Η ποικιλία των μεθοδολογικών προσεγγίσεων, οι βιωματικές δράσεις και οι συνεργασίες με τοπικούς φορείς συνέβαλαν καθοριστικά στην εμπλοκή και το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και η αποτελεσματική διάχυση των αποτελεσμάτων ενίσχυσαν περαιτέρω την επιτυχία του προγράμματος. Συνολικά, το πρόγραμμα αποτελεί ένα παράδειγμα καλής πρακτικής στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, συνδυάζοντας τη μάθηση με την πρακτική εφαρμογή και την σύνδεση με την τοπική κοινωνία.