Μήπως ήρθε η ώρα να γίνετε «θεματικός επιμελητής»;

content-curation

Η ευρύτατη χρήση του διαδικτύου έχει λύσει πλεόν το πρόβλημα της πρόσβασης στην πληροφορία, δημιούργησε όμως δύο νέα ζητήματα: (α) τον έλεγχο της αξιοπιστίας της πληροφορίας και (β) την ευκολία αναδημοσίευσης μίας πληροφορίας.

Στο άρθρο αυτό θα επικεντρωθούμε στο δεύτερο ζήτημα και θα σας δείξουμε έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο τα μέλη ΠΣΔ μπορούν να αναδημοσιεύουν είτε αυτούσιο είτε μετά από δική τους επεξεργασία, περιεχόμενο που υπάρχει ήδη στο διαδίκτυο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται επιμέλεια περιεχομένου (content curation) και αφορά στη επιλογή περιεχομένου γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα (μέσα από τις τεράστιες ποσότητες περιεχομένου στο διαδίκτυο) και την παρουσίασή του με έναν απλό και οργανωμένο τρόπο

Ας δούμε λοιπόν πως μπορείτε να γίνετε θεματικός επιμελητής (content curator) και να διατηρήσετε  ένα ιστολόγιο με πλούσιο και επικαιροποιημένο περιεχόμενο στην υπηρεσία ιστολογίων του ΠΣΔ (https://blogs.sch.gr/). Αρχικά θα πρέπει να ορίσετε μία ή περισσότερες εξωτερικές πηγές από τις οποίες θέλετε να αντλείτε ψηφιακό περιεχόμενο. Στη συνέχεια όποτε εσείς κρίνετε σκόπιμο, επιλέγετε "Άντληση" των  άρθρων της, επιμελείστε το περιεχόμενο τους και τα δημοσιεύετε.

Αναλυτικά η διαδικασία σε 5 απλά βήματα:

1. Μεταβείτε στο διαχειριστικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στη σελίδα «Άρθρα» --> «Άντληση άρθρων από εξωτερικές πηγές».

cur1

2. Ορίστε το "RSS feed url νέας εξωτερικής πηγής" του δικτυακού τόπου από τον οποίο θέλετε να αντλείτε και να αναδημοσιεύσετε άρθρα και πατήστε το πλήκτρο "Ρύθμιση".

3. Στην επόμενη σελίδα ορίστε κριτήρια κατηγοριών, πλήθος άρθρων που θέλετε να ανακτώνται και άλλες παραμετροποιήσεις που τυχόν επιθυμείτε και πατήστε το πλήκτρο "Αποθήκευση ρυθμίσεων". Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα για να προσθέσετε όσες εξωτερικές πηγές περιεχομένου επιθυμείτε.

cur2

 

4. Άντληση άρθρων και διαχείριση τους: Κάθε φορά που θέλετε να αντλήσετε άρθρα από κάποια εξωτερική πηγή, επισκεφθείτε το διαχειριστικό περιβάλλον και τη σελίδα «Άρθρα» --> «Άντληση άρθρων από εξωτερικές πηγές». Εκεί επιλέξτε την πηγή και πατήστε "Άντληση άρθρων από τις επιλεγμένες πηγές" (Η διαδικασία παίρνει κάποιο χρόνο ).

cur3detail

5. Τα αντληθέντα άρθρα αποθηκεύονται σε κατάσταση "Προς έγκριση" και εμφανίζονται στο κάτω μέρος της σελίδας. Στη συνέχεια μπορείτε να επεξεργαστείτε τα αντληθέντα άρθρα ή να τα δημοσιεύσετε άμεσα.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την θεματική επιμέλεια, δείτε εδώ.