Πρόταση για αξιοποίηση λογισμικού για μάθημα μέσα από το παιχνίδι Bingo

Το παιχνίδι στη διάρκεια του μαθήματος συσχετίζει τις διανοητικές διεργασίες του μαθητή με ευχάριστα συναισθήματα που τον προδιαθέτουν θετικά απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία και δημιουργούν προϋποθέσεις για ενεργητική μάθηση. Ένα παιχνίδι κατάλληλο για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και γνωστικό αντικείμενο είναι το παιχνίδι Bingo στο οποίο οι παίκτες/μαθητές προσπαθούν να διαγράψουν όλες τις απαντήσεις στην καρτέλα που κρατούν στα χέρια τους, απαντήσεις που βρίσκουν/υπολογίζουν/μαντεύουν οι ίδιοι μέσα από ένα σύνολο ερωτήσεων/ασκήσεων που επιλέγει να διαπραγματευτεί ο εκπαιδευτικός στην τάξη.


Κάθε καρτέλα μαθητή/παίκτη είναι ένας συνδυασμός τυχαία επιλεγμένος και τυχαία τοποθετημένος από το σύνολο των διαθέσιμων απαντήσεων. Το παιχνίδι δεσμεύει τους μαθητές καθώς προσφέρει σε όλους τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας ενώ η εξοικείωση με το γνωστικό τομέα που αφορούν οι ασκήσεις έρχεται ως κάτι το επιπλέον μέσα από τη διαδικασία.

Για την προετοιμασία μίας τέτοιας δραστηριότητας ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός αρκεί να καταγράψει μία σειρά από ερωτήσεις με σύντομη απάντηση/λύση/αποτέλεσμα και να εκτυπώσει τις κάρτες που θα περιέχουν τους τυχαίους συνδυασμούς των απαντήσεων, κάρτες που θα μοιράσει στους παίκτες/μαθητές. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα αν γίνει με το χέρι αλλά ιδιαίτερα απλή με χρήση υπολογιστή. Η επέκταση Bingo Cards του LibreOffice/OpenOffice προσθέτει στην εφαρμογή λογιστικού φύλλου Calc τη δυνατότητα  δημιουργίας των καρτελών αλλά και του διαδραστικού αρχείου κειμένου που απαιτείται για την επιλεκτική παρουσίαση των ερωτήσεων στην τάξη, ενώ επιπλέον προσφέρει ενδεικτικά παραδείγματα για χρήση στην προσχολική αγωγή αλλά και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η αρχική της εκδοχή δημιουργήθηκε το 2013, ωστόσο σήμερα έχει πλέον συμπληρωθεί και επεκταθεί κατάλληλα ώστε να προσφερθεί ως εργαλείο στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.

Η επέκταση είναι ελεύθερο λογισμικό (άδεια χρήσης GNU GPL) ενώ το αρχείο εγκατάστασης συνοδεύεται και από έναν σύντομο οδηγό χρήσης στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η λήψη του αρχείου εγκατάστασης μπορεί να γίνει από τη διεύθυνση https://sourceforge.net/projects/bingocards/ όπου υπάρχει και ένα σύντομο επεξηγηματικό video. Προϋπόθεση είναι η προηγούμενη εγκατάσταση του LibreOffice ή του OpenOffice (η επέκταση Bingo Cards μπορεί να εγκατασταθεί και στις δύο σουίτες). Σχόλια, διευκρινήσεις και οποιαδήποτε άλλη ανατροφοδότηση είναι καλοδεχούμενη στο email epdiamantopoulos@yahoo.gr.