Γυμνάσιο Τυχερού- CERN : σε απευθείας σύνδεση

 Μία μοναδική εμπειρία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε την Τρίτη, 11/3/2014 μαθητές και καθηγητές στο Γυμνάσιο Τυχερού.

Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Vidyo, συνδεθήκαμε ζωντανά με το CERN, το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο του κόσμου, που βρίσκεται στη Γενεύη και όπου διεξάγονται τα σπουδαιότερα πειράματα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών.

Κατά τη διάρκεια της σύνδεσή μας , οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του κέντρου και να ενημερωθούν από τους έλληνες επιστήμονες που εργάζονται εκεί, για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), το πείραμα ATLAS και την ανακάλυψη του σωματιδίου του Higgs. Μπόρεσαν επίσης να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους οι οποίες απαντήθηκαν απευθείας. Κάποιες από αυτές σας παραθέτουμε εδώ:

  • Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του CERN μετά την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs;
  • Κινδυνεύει η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και περιοίκων λόγω της ακτινοβολίας ;
  • Μπορούν τα τεχνολογικά επιτεύγματα του CERN να βρουν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας και βελτιώσουν το βιοτικό μας επίπεδο;
  • Υπάρχουν χώροι λατρείας στις εγκαταστάσεις του CERN;

Στη σύνδεση συμμετείχαν άλλα 7 σχολεία : Εκπαιδευτήρια Πλάτων Πιερίας και Παλλήνης Αθηνών, το Λύκειο Καστελάνων Κέρκυρας, δύο λύκεια από την Κύπρο της Λεμεσού και της Λευκωσίας, και δύο λύκεια από τις Σέρρες, το Μουσικό Σχολείο Σερρών και το 3ο Γενικό Λύκειο Σερρών.

Μαζί μας στο Τυχερό βρέθηκαν μαθητές και καθηγητές των Γυμνασίων Φερών και Πέπλου, Λυκείου Τυχερού και Δημοτικού Τυχερού, ενώ οι μαθητές των Λαβάρων και Σουφλίου έχασαν αυτή την μοναδική ευκαιρία λόγω της κακοκαιρίας . Πριν τη σύνδεση , οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Σύμβουλο Φυσικών κο.Γκοτζαρίδη  ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν την ευκαιρία να προετοιμαστούν ενδοσχολικά (υλικό).

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο δίκτυο καινοτομίας Open Discovery Space .

Περισσότερα