Κινητικότητα Εκπ/κων ΓΕΛ Σύρου Προγράμματος Erasmus+ Copnat Natura 2000

Πρόγραμμα Erasmus +: 2020-1-ΒΕ01-ΚΑ229-074944_4 - NATURA 2000

       ΓΕΛ Σύρου 2019-2023 GENIKO LYKEIO SYROU –

Reg. Num: 2951010 με OID: E10074411

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το πρόγραμμα κινητικότητας  Εrasmus+ με τίτλο COPNAT Natura 2000 αφορά τη σύμπραξη 4 χωρών -Φινλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Ελλάδα- και την κινητικότητα 3 διαφορετικών ομάδων μαθητών με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, καθώς και τη μετακίνηση δύο εκπαιδευτικών σε ένα πρώτο teachers meeting των τεσσάρων χωρών για το σχεδιασμό των δράσεων του προγράμματος.

ΣΚΟΠΟΣ: Ο σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές των χωρών τις περιοχές Νatura της Ευρώπης και να δημιουργήσουν από κοινού στο τέλος του προγράμματος και της όλης διαδικασίας ένα escape game, βασισμένο στις γνώσεις που αποκόμισαν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:  ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ν.ΡΟΥΜΕΛΗΣ

CONTACT PERSON: Α. ΓΚΟΡΤΣΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: 1) Ε. ΓΚΡΙΛΛΑ

2) Α. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

3)Χ. ΚΟΛΛΙΑΣ

4)Ι. ΜΑΡΑΓΚΟΣ

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 5-11/12/2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών των τεσσάρων χωρών- μελών του προγράμματος, στην πόλη Ροβανιέμι της Φινλανδίας. Μετακινήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Σύρου Ε. Γκρίλλα και Α.Γκορτσά.

Στην πρώτη αυτή δια ζώσης συνάντηση, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Φινλανδικό σχολείο REDU, το πρόγραμμα σπουδών του, μερικές ομάδες μαθητών που φοιτούν εκεί και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του. Επιπλέον, γνώρισαν την προστατευόμενη περιοχή ΝATURA, πέριξ του σχολικού συγκροτήματος καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Λαπωνίας, μαθαίνοντας μέρος των τοπικών εθίμων και ευρύτερης κουλτούρας των κατοίκων της περιοχής.

Έχοντας ως τελικό στόχο του προγράμματος τη δημιουργία ενός escape game και στα πλαίσια της θεματολογίας του NATURA 2000, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος περιβάλλοντος και φυσικών επιστημών του σχολείου δημιούργησαν ευφάνταστους γρίφους- τους οποίους οι εκπαιδευτικοί των τεσσάρων χωρών έπρεπε να επιλύσουν- μέσα σε φυσικό τοπίο.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση στον Εθνικό Δρυμό Pyha-Luosto-προστατευόμενη περιοχή NATURA-στο οποίο υπάρχει carbon neutral ski resort (χιονοδρομικό κέντρο με ουδετερότητα άνθρακα), κατά την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου κέντρου αλλά και να έρθουν σε επαφή με το αρκτικό τοπίο.

Στη συνάντηση σχεδιάστηκε η πορεία του έργου, με τους εκπαιδευτικούς να συμφωνούν στα εξής:

  1. Εξ αποστάσεως συνάντηση ανάμεσα στις ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών των 4 χωρών στις 31 Ιανουαρίου μέσω πλατφόρμας. Στη συνάντηση αυτή, οι μαθητές:

- θα ψηφίσουν το κοινό λογότυπο της ομάδας COPNAT,

-θα παρουσιαστούν μέσω ενός μικρού βίντεο που θα έχουν δημιουργήσει,

-θα παρουσιάσουν 2 περιοχές NATURA της χώρας τους

-Θα παρουσιάσουν δέκα γρίφους για τη χώρα τους σε μορφή παιχνιδιού σε συγκεκριμένη πλατφόρμα

  1. Συμφωνήθηκαν οι ημερομηνίες των επόμενων ταξιδιών:

-21-25 Φεβρουαρίου 2022: κινητικότητα μαθητών στο Βέλγιο.

-9-13 Μαΐου 2022: κινητικότητα μαθητών στην Πορτογαλία.

-10-14 Οκτωβρίου: κινητικότητα μαθητών στην Ελλάδα.

-Απρίλιος 2022: κινητικότητα των μαθητών στη Φινλανδία.

  1. Αποφασίστηκε η δημιουργία ημερολογίου με φωτογραφίες για κάθε μήνα, από κάθε χώρα έχοντας ως θεματολογία το πρόγραμμα NATURA. Το ημερολόγιο θα δημιουργηθεί και θα εκτυπωθεί από τη συντονίστρια χώρα-το Βέλγιο.
  2. Αποφασίστηκε η δημιουργία 2 άρθρων από τους μαθητές κάθε χώρας με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος από την άναρχη καλλιέργεια, τα οποία θα πρέπει να δημοσιευθούν πριν τη συνάντηση των μαθητών στην Πορτογαλία (έως τέλη Απρίλη).
  3. Αναφορικά με τις μαθητικές επισκέψεις σε κάθε χώρα, συμφωνήθηκε πως οι μετακινήσεις των μαθητών στον τόπο επίσκεψης κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, θα βαραίνουν τη χώρα που «φιλοξενεί», ενώ οι μετακινούμενες χώρες αναλαμβάνουν το κόστος των μετακινήσεων τους από και προς τη φιλοξενούσα χώρα. [1]

[1] Οι ημερομηνίες πάσης φύσεως συναντήσεων υπόκεινται σε πιθανές αλλαγές ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί και θα επικρατεί σε κάθε χώρα εξαιτίας της πανδημίας.