Ομαδική Κινητικότητα Μαθητών του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Χαλκίδας στην Ιταλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ομαδική Κινητικότητα Μαθητών του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Χαλκίδας στην Ιταλία

 

Στα πλαίσια του Διαπιστευμένου Σχεδίου Erasmus+ του Εσπερινού  Γενικού Λυκείου Χαλκίδας με κωδικό 2022-EL-01KA121-SCH-000065597, έξι ενήλικοι μαθητές της Γ Λυκείου ταξίδεψαν για 4 ημέρες στην Ιταλία υλοποιώντας το επιμορφωτικό πρόγραμμα “Ανακαλύπτοντας την Ευρώπη και την Ιταλική πολιτιστική διαδρομή”.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό σχολείο H-FARM International School στο Treviso της Ιταλίας και την ομάδα των μαθητών συνόδευσαν οι καθηγήτριες του σχολείου μας Αγραφιώτη Ιωάννα και Μοσχολιού Γεωργία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο H-FARM, υλοποιήθηκαν δραστηριότητες που αποσκοπούσαν στη γνωριμία ανάμεσα στους μαθητές των δύο σχολείων. Επισημάνθηκε η κοινή Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα εστιάζοντας στα συνδετικά στοιχεία των δύο πολιτισμών. Ενθαρρύνθηκε η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων επισκεπτόμενοι κάποιες τάξεις και παρατηρώντας τη διδασκαλία των μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο. Ακολούθησε συζήτηση σχετική με  τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών ανάμεσα στο Ιταλικό και Ελληνικό σύστημα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την Ευρωπαϊκή ρίζας μας, μέσα από την ιστορική διαδρομή της συνάντησης του Βυζαντίου με την Λατινική Αυτοκρατορία, επισκεφτήκαμε την Βενετία. Επιβεβαιώσαμε την συνύπαρξη των Ελληνικών και των Ιταλικών πολιτισμικών στοιχείων στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη, με την επίσκεψή μας στην ορθόδοξη εκκλησία San Giorgio de Greci, εξερευνώντας την πλατεία του Αγίου Μάρκου και το παλάτι των Δόγηδων.  Ταξιδέψαμε στη νησί Μουράνο, παρακολουθώντας ζωντανά τα διάσημα γυάλινα έργα τέχνης και απολαύσαμε τη  γοητευτική βόλτα στα κανάλια της Βενετίας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η εκπαιδευτική διαδρομή στην Πάντοβα. Επισκεφτήκαμε το ιστορικό πανεπιστήμιο της πόλης, ηλικίας 830 ετών, όπου δίδαξαν οι  Γαλιλαίος και  Κοπέρνικος. Περιηγηθήκαμε στην Ποντιφική Βασιλική του Αγίου Αντωνίου, ένα από τα εθνικά ιερά, αναγνωριζόμενο από την Αγία Έδρα. Περιηγηθήκαμε γύρω από την Prato della Valle, την δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στην Ευρώπη. Περπατώντας στους πεζόδρομους και τις όμορφες πλατείες της Πάντοβα και της Βενετίας, ξεναγηθήκαμε σε αρκετά αξιόλογα μνημεία και αξιοθέατα ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

Τέλος, πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι από νέες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. Σε κάποιους από τους μαθητές μας το ταξίδι αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη και σημαντική εμπειρία, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για πρώτη φορά, αισθανόμενοι Ευρωπαίοι πολίτες, εξασκώντας και βελτιώνοντας την Αγγλική γλώσσα, ενισχύοντας τις δεξιότητες επικοινωνίας ανάμεσα σε άτομα με διαφορετικές κουλτούρες και κατανοώντας σε βάθος το νόημα της πολυπολιτισμικότητας.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά που μαθητές του σχολείου μας πραγματοποιούν ομαδική κινητικότητα στο εξωτερικό, δυνατότητα ιδιαίτερα σημαντική για το σχολείο μας καθώς οι περισσότεροι μαθητές μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να υποστηρίξουν μια τέτοια μετακίνηση.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μέσω του ΙΚΥ που είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

Εκ του Εσπερινού ΓΕΛ Χαλκίδας