Πραγματοποιήθηκε το webinar για τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, με θέμα: «Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στη Φυσική Αγωγή»

Η αξιοποίηση των εφαρμογών και εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης ήδη επηρεάζει -και θα επηρεάσει ακόμα πιο έντονα, στο εγγύς μέλλον- όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τις καθημερινές λειτουργίες, την εργασία, από την πληροφορική μέχρι και την ιατρική και φυσικά την διδασκαλία και την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης και της Φυσικής Αγωγής.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, διοργανώθηκε την Τετάρτη 7-2-2024, εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο, με θέμα:  «Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη Φυσική Αγωγή», με εισηγητή τον Δρ. Άγγελο Ροδαφηνό, Αναπληρωτή Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συγγραφέα.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότερα από 220 άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο εισηγητής διέτρεξε το Διαδικτυακό Μάθημα «AI tools in Education» (https://payhip.com/b/cQmqN) το οποίο δημιούργησε και διαθέτει ελεύθερα στο διαδίκτυο. Αυτό το πρακτικό και εφαρμοσμένο μάθημα εξοπλίζει τους εκπαιδευτικούς με τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να ενσωματώσουν αποτελεσματικά τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή χρήση, στην υποστήριξη των διοικητικών τους εργασιών και στον εκπαιδευτικό τους σχεδιασμό. Παρουσιάστηκαν εργαλεία όπως είναι το Character.ai, το Google Bard, το Lexica, το Bing, to chatPDF, to chatGPT κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου τέθηκαν ερωτήματα, απορίες και προβληματισμοί σχετικά με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση και έγινε ένας ζωντανός, εποικοδομητικός διάλογος, όπου εκφράστηκαν όλες οι απόψεις και οι ενδοιασμοί.

Στο τέλος διαμοιράστηκε ένα ερωτηματολόγιο αποτίμησης του σεμιναρίου, όπου διαφάνηκε θετική αλλαγή ως προς την πρόθεση περαιτέρω ενημέρωσης και αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, από τους συμμετέχοντες.

Στο σεμινάριο παρευρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κος Ιωάννης Παπαδομαρκάκης.

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους τους συμμετέχοντες συναδέλφους εκπ/κους Φυσικής Αγωγής, για την ενεργή παρουσία τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην διερμηνέα νοηματικής γλώσσας κα Ιωάννα και, φυσικά, στον καθηγητή κ. Ροδαφηνό για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και την προθυμία του να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει για το επίκαιρο θέμα της αξιοποίησης των εφαρμογών και των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τους Συμβούλους Εκπ/σης Φυσικής Αγωγής Δωδεκανήσου, Αδαμαντία Φατσέα και Χανίων - Ρεθύμνου, Ιάκωβο Μαστρογιάννη, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και τις Ομάδες Φυσικής Αγωγής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των αντίστοιχων Νομών.

Με εκτίμηση

Αδαμαντία Φατσέα, Σ.Ε. Φυσικής Αγωγής Δωδ/σου

Ιάκωβος Μαστρογιάννης, Σ.Ε. Φυσικής Αγωγής Ρεθύμνου & Χανίων