Το Γενικό Λύκειο Νέου Σκοπού στην Ιταλία σε Κινητικότητα Erasmus +

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ 2020, Δράση ΚΑ229-Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ Σχολείων, στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης, με κωδικό αριθμό 2020-1-FR01-KA229-080005_4 και τίτλο «Literally EUnited!», που χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ, το Γενικό Λύκειο Νέου Σκοπού, από 1 έως 5 Μαΐου 2023, συμμετείχε σε Κινητικότητα στην Ιταλία, συγκεκριμένα στο ICS San Giorgio, Κατάνια Σικελίας, με θέμα την καλλιέργεια του καλλιτεχνικού γραμματισμού των μαθητών.

Την πρώτη μέρα, οι συμμετέχοντες στην Κινητικότητα επισκεφτήκαν τον πολύ σημαντικό υδροβιότοπο στο χωριό Priolo, και έμαθαν για τον ορνιθοπανίδα του, που αποτελείται κυρίως από φλαμίνγκο αυτή την εποχή. Στην συνέχεια, επισκέφτηκαν το νησάκι Ortigia –κέντρο της πόλης των Συρακουσών στην αρχαιότητα–, περπάτησαν στα στενά σοκάκια του και είδαν τα αξιοθέατα.

Την επόμενη μέρα είδαν από κοντά την Πόρτα της Ομορφιάς, μια γιγαντιαία τοιχογραφία φτιαγμένη από τους κατοίκους της περιοχής σε συνεργασία με ντόπιους καλλιτέχνες. Μετά την τελετή υποδοχής στο ICS San Giorgio, που συνοδεύτηκε  με τραγούδια και χορούς, οι επισκέπτες μαθητές παρουσίασαν τις περιοχές και τα σχολεία τους, πριν πάρουν μέρος, με τους Ιταλούς φίλους τους, στα καλλιτεχνικά εργαστήρια: ζωγραφική σε μπλουζάκια και πορτοφολάκια, αναπαράσταση έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας, δημιουργία αναμνηστικών αντικειμένων με πέτρες και αποξηραμένα λουλούδια από το ηφαίστειο…

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Αίτνα και τον κρατήρα Silvestri. Κατά την επίσκεψη και την ξενάγησή τους στο χώρο, οι μαθητές έμαθαν για την ιστορία του ηφαιστείου, των εκρήξεων και τη στενή σχέση του με τους κατοίκους της περιοχής. Είδαν κομμάτια βράχων από λάβα να έχουν γίνει δομικά υλικά, κοσμήματα ή αναμνηστικά, αλλά και γλυπτά, όπως τα εκατό που κοσμούν το δρόμο στο χωριό Belpasso.

Η τέταρτη, ήταν μέρα επισκέψεων στα κυριότερα μνημεία της πόλης: Πλατεία Duomo με τον Ελέφαντα (σύμβολο της Κατάνια), Καθεδρικός Ναός, πλατεία Πανεπιστημίου, Κάστρο Ουρσίνο, Ελληνορωμαϊκό θέατρο, Μονή Βενεδικτίνων San Nicolò l’Arena, όπου πραγματοποιήθηκε εργαστήριο κεραμικής. Από τα μπαλκόνια στην κορυφή του οκταγωνικού τρούλου της εκκλησίας Badia St Agata, οι  μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την πανοραμική θέα της πόλης, της εμβληματικής Αίτνας και του Ιονίου πελάγους.

Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στο θέατρο. Οι μαθητές κάθε σχολείου έπρεπε να διασκευάσουν και να παρουσιάσουν μια σκηνή, από κάποιο κλασσικό ή δημοφιλές έργο της χώρας τους, την οποία όμως είχαν επιλέξει οι μαθητές ενός από τα άλλα σχολεία. Το Γενικό Λύκειο Νέου Σκοπού είχε στείλει στο γαλλικό σχολείο την ταινία Zorba the Greek, και διασκεύασε σκηνή από σήριαλ που επέλεξε το Πολωνικό σχολείο.  Οι εμφανίσεις όλων ήταν εξαιρετικές και έκλεισαν με όμορφο καλλιτεχνικό τρόπο την κινητικότητα.

Μαζί με την ομάδα των μαθητών συμμετείχαν στην κινητικότητα οι καθηγήτριες του ΓΕΛ Νέου Σκοπού: Θέκλα Καυκιά, συντονίστρια του προγράμματος, και Στέλλα Νάσκα.