Οι Έλληνες μαθητές έβαλαν τα γυαλιά στην Ευρώπη…

Την Τρίτη. 6 Φεβρουαρίου 2007, η επίτροπος κα V. Reding ανακοίνωνε μέσα από το ιστολόγιο για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου τους 4 νικητές του διαγωνισμού σχολείων γύρω από την Ασφάλεια του Διαδικτύου. Ενός διαγωνισμού. στον οποίον έλαβαν μέρος 200 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας από όλες τις χώρες της Ευρώπης. με 30 Ελληνικές συμμετοχές - ρεκόρ συμμετοχών από όλες τις χώρες (βλ. εικόνα στατιστικών συμμετοχής σχολείων στον διαγωνισμό ανά χώρα).
Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε στα πλαίσια του τέταρτου εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου. που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων e-twinning. Το Γραφείο Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του Υπ.Ε.Π.Θ. www.e-yliko.gr συνέβαλε στη δραστηριοποίηση μαθητών και καθηγητών και στην επιτυχία της Ελλάδας. καθώς τα μέλη του εξυπηρέτησαν με ζήλο και ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στα αιτήματα (τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά) και τις απορίες των εκπαιδευτικών ώστε να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν τις ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνισμό.
Για το διαγωνισμό. κάθε Ελληνικό σχολείο επέλεξε έναν συνεργάτη του σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα με στόχο τη δημιουργία έργων που επικεντρώθηκαν γύρω από τρεις θεματικές και που αφορούσαν την ασφαλή χρήση του διαδικτύου:
-          e-privacy: Προστασία της προσωπικής ζωής.
-          Netiquette: Ποια είναι η δεοντολογία του διαδικτύου;
-          Power of image: Πώς μπορούμε να μοιραζόμαστε με ασφάλεια φωτογραφίες μέσω του διαδικτύου;
Μετά από την πρωτιά συμμετοχών. με πολύ χαρά ακούσαμε να δίνονται τα 2 από τα 4 βραβεία σε Ελληνικά σχολεία !!!
Ειδικότερα. τo βραβείο «Power of Image» δόθηκε στο Δημοτικό σχολείο της Παναγιάς Θάσου. για την εργασία «The picture as the vehicle of bad and good news». με μία 'έξυπνη' παρουσίαση και ένα πόστερ που πραγματικά μας δείχνει πώς μια εικόνα σημαίνει χίλιες λέξεις (βλ. και σχετική εικόνα).
Το βραβείο «Netiquette» δόθηκε στο Δημοτικό σχολείο του Κολλεγίου Αθηνών. για το βίντεο 'e-values' που σε συνεργασία με το τσέχικο σχολείο ZS TGM Mnichovice έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι οι παραδοσιακές μας αξίες πρέπει να μας ακολουθούν και στο διαδίκτυο.
Τα δύο σχολεία θα πάρουν από 1.500 Ευρώ έκαστο. που θα το διαθέσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους για την αγορά εξοπλισμού σε υπολογιστές.
Όμως πέραν των δύο σχολείων - νικητών θέλουμε να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα Ελληνικά σχολεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Όλα τα παιδιά εργάστηκαν σκληρά και με απίστευτο ζήλο για να δώσουν 2 πρωτιές στην Ελλάδα. και να δείξουν ότι όντως θέλουν και μπορούν να σερφάρουν με ασφάλεια και με κριτική σκέψη στο διαδίκτυο.

Τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό:

4o Λύκειο Δράμας
2ο Επαγγελματικό Σχολείο Ν. Σμύρνης
Γυμνάσιο Παμφύλων
Δημοτικό σχολείο Καπαρελίου
Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη
Γενικό Λύκειο Διδυμοτείχου
Γυμνάσιο Αγ. Παύλος
3ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς»
Γυμνάσιο Κυπαρισσίας
1ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου
Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας
Ελληνογερμανική Αγωγή (2 συμμετοχές)
Γυμνάσιο Ακραιφνίου
1ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου
1ο Επαγγελματικό Λύκειο Βόλου
3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
Γυμνάσιο Κολινδρού
Δημοτικό σχολείο ʼνω Καστριτσίου (2 συμμετοχές)
Ιδιωτικό Γυμνάσιο Πολύτροπη Αρμονία
Γυμνάσιο Βιλίων
Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας
4ο Γενικό Λύκειο Κερκύρας
5ο Δημοτικό σχολείο Μοσχάτου
60ο Γυμνάσιο Αθηνών
2ο Επαγγελματικό Λύκειο Αμαρουσίου
1ο Γυμνάσιο Ξυλόκαστρου