Έρευνα του InSafe: Οι ανήλικοι δυσκολεύονται να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο

57% των ανήλικων αποκαλύπτουν πολλά προσωπικά τους δεδομένα μέσα από το διαδίκτυο. και ένας στους τρεις δεν ξέρει αν θα πρέπει να δημοσιεύσει το προσωπικό του προφίλ στο διαδίκτυο ή όχι. Παρόλα αυτά. τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να κατανοούν αρκετές έννοιες της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.
57% των ανήλικων αποκαλύπτουν πολλά προσωπικά τους δεδομένα μέσα από το διαδίκτυο. και ένας στους τρεις δεν ξέρει αν θα πρέπει να δημοσιεύσει το προσωπικό του προφίλ στο διαδίκτυο ή όχι. Παρόλα αυτά. τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να κατανοούν αρκετές έννοιες της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.
 
Τα παραπάνω στοιχεία μας τα αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου Insafe. που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 6 Δεκεμβρίου 2006 και 7 Φεβρουαρίου 2007 σε 37 χώρες του κόσμου. και στο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 21.825 παιδιά και έφηβοι. μεταξύ των οποίων και 322 Ελληνόπουλα.
 
Σύμφωνα με την έρευνα. τα παιδιά κάτω των 10 ετών φαίνεται να έχουν ελάχιστη γνώση των κινδύνων που ελλοχεύουν στις συναντήσεις με άτομα που γνώρισαν μέσα από δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας. τα λεγόμενα chat rooms. Περισσότερα από το 1/3 των παιδιών αυτών δήλωσαν ότι θα συναντούσαν μόνα τους έναν τέτοιον άγνωστο και δεν θα ενημέρωναν τους γονείς τους.
 
Η ενημέρωση και επαγρύπνηση αυξάνεται σημαντικά στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 έως 13 ετών. όμως μετά την ηλικία αυτή παρατηρείται σταθερή πτώση. Ιδιαίτερα στις εφηβικές ηλικίες μεταξύ 14 και 17 χρόνων βλέπουμε μια αυξημένη έκθεση στους κινδύνους που εγκυμονούν στο διαδίκτυο: έτσι π.χ.. 22% των εφήβων 17 ετών δηλώνουν ότι θα ξεχνούσαν να αναφέρουν μια συνάντηση με αγνώστους στους γονείς τους. 24% των 18χρονων μας λένε ότι θα πήγαιναν μόνοι τους.

Για τον Ελληνικό χώρο (σε σύνολο 322 ατόμων):
 
8 στα 10 Ελληνόπουλα που απάντησαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν δικό τους υπολογιστή. 6 στα 10 παιδιά σερφάρουν έως 5 ώρες εβδομαδιαίως. ενώ 2 στα 10 είναι online επάνω από 10 ώρες.
 
7 στα 10 Ελληνόπουλα δηλώνουν ότι δεν συνομιλούν με αγνώστους στο διαδίκτυο και δεν θα πήγαιναν ποτέ μόνα τους σε συνάντηση με άγνωστο που γνώρισαν μέσα από το διαδίκτυο. Όμως 1 στα 2 παιδιά δηλώνει ότι δίνει πολλές προσωπικές πληροφορίες γύρω από τον εαυτό του και τη ζωή του μέσα από τους ιδιαίτερα δημοφιλείς ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης. τα λεγόμενα social networking sites. όπως το MySpace ή το Bebo.
 
1 στα 4 παιδιά θα έδινε χωρίς πρόβλημα τα στοιχεία τραπεζικού του λογαριασμού μέσα από το διαδίκτυο. Μόνο 4.5 στα 10 παιδιά θα συμπλήρωναν μόνο τα βασικά στοιχεία τους σε φόρμες ιστοχώρων όπου ερωτώνται για τη διεύθυνσή τους. το τηλέφωνό τους και για άλλες προσωπικές τους πληροφορίες.
 
Εάν λάμβαναν από κάποιο διαδικτυακό τους φίλο φωτογραφία με πορνογραφικό περιεχόμενο. μόνο 1 στα 2 παιδιά θα το έλεγε στους γονείς του ή στον δάσκαλό του.
 
Όσο δε για χρήση πιστωτικής κάρτας για να αγοράσουν κάτι από το διαδίκτυο. μπορεί 8 στα 10 παιδιά να ζητούσαν από την μαμά να πληρώσει. όμως τα άλλα 2 παιδιά είτε θα ‘δανειζόντουσαν’ την πιστωτική κάρτα του γονιού τους (6.52%) είτε θα χρησιμοποιούσαν στοιχεία ξένης κάρτας που θα τους έδινε κάποιος φίλος τους (13.04%).
 
Από την άλλη πλευρά 8 στα 10 παιδιά μας δηλώνουν ότι θα άκουγαν προσεκτικά τους δασκάλους τους σχετικά με συμβουλές γύρω από την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
 
Το Δίκτυο Insafe και ο επίσημος εκπρόσωπός του στην Ελλάδα. Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet.gr παρακολουθούν από κοντά τη χρήση του διαδικτύου από τους νέους. και προσκαλούν όλους τους φορείς να συμμετέχουν στις δράσεις τους για ενημέρωση και επαγρύπνηση γύρω από τη σωστή και ασφαλή χρήση του.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραπάνω έρευνα μπορείτε να επικοινωνείτε με την:
 
Δρ. Βερόνικα Σαμαρά
Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου
Τηλ. 210 8033400. Fax. 210 8034850
Email: info@saferinternet.gr – vsam@saferinternet.gr