Παρουσιάστηκε το laptop των 100 δολαρίων

Με επιτυχία και με το σύνθημα «Ένας Υπολογιστής για Κάθε Παιδί!» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και επίδειξη του Μαθητικού Υπολογιστή

Ο κ. Θεόδωρος Καρούνος. ερευνητής στο ΕΜΠ και συντονιστής της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ελληνοποίηση και προώθηση του Μαθητικού Υπολογιστή στην Ελλάδα. περιέγραψε τη δημιουργία του Μαθητικού Υπολογιστή. ο οποίος σχεδιάστηκε στο εργαστήριο Media Lab του MIT από την ομάδα του ελληνικής καταγωγής καθηγητή Νίκολας Νεγκροπόντε.

Ο υπολογιστής. γνωστός και ως «λάπτοπ των παιδιών» ή «λάπτοπ των 100 δολαρίων» δεν κυκλοφορεί στην αγορά. αλλά διατίθεται αποκλειστικά σε κυβερνήσεις ώστε να μοιράζεται μαζικά στα παιδιά.
Στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο μια άτυπη επιτροπή πρωτοβουλίας για την ελληνοποίηση και προώθηση του υπολογιστή. η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Συμμετέχουν περισσότεροι από 500 εθελοντές. από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί. ενώ κάποιοι άλλοι είναι προγραμματιστές και μεταφραστές και ανήκουν στην κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού.

Ο κ. Γιάννης Λάριος. σύμβουλος του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού. παρουσίασε το σχέδιο εφαρμογής της χρήσης του μαθητικού υπολογιστή στην Ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. το οποίο θα πραγματοποιηθεί με συνεργασία των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας. Chief Connectivity Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού One Laptop Per Child. σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του. περιέγραψε τη δουλειά που πραγματοποιεί ο οργανισμός και τη διεθνή αποδοχή του έργου.
Οι πρώτες χώρες που θα διανέμουν τον μαθητικό υπολογιστή στη Νότια Αμερική και την Αφρική. προβλέπεται να τους παραλάβουν φέτος το καλοκαίρι. σε ποσότητες αρκετά μεγάλες ώστε να φτάσουν μαζικά στα χέρια των παιδιών. Η κάθε χώρα χρησιμοποιεί λογισμικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο προσαρμοσμένο στο δικό της εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο κ. Αλέξιος Ζάβρας. σύμβουλος πληροφορικής και συντονιστής της ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη και προσαρμογή εφαρμογών. παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή. Παρά το μικρό κόστος του. ο μαθητικός υπολογιστής ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες. σε τρεις κυρίως περιοχές. Πρώτον. έχει εξαιρετικά μικρή κατανάλωση. λιγότερη από το ένα δέκατο της αντίστοιχης ενός συμβατικού φορητού υπολογιστή. κερδίζοντας έτσι πολλαπλάσια αυτονομία.
Δεύτερη καινοτομία αποτελεί η οθόνη. η οποία είναι πολύ υψηλής ανάλυσης με αποτέλεσμα η εικόνα να προσομοιάζει εκτυπωμένο χαρτί. Ταυτόχρονα. είναι ικανή να λειτουργεί και σε συνθήκες άπλετου φωτισμού. εκεί που οι οθόνες συμβατικής τεχνολογίας (ακόμα και των κινητών τηλεφώνων) αποβαίνουν συχνά άχρηστες. Τρίτη καινοτομία είναι η αυτόματη ασύρματη δικτύωση. που επιτρέπει στον υπολογιστή του κάθε μαθητή να είναι συνεχώς συνδεδεμένος με αυτούς των συμμαθητών του και με το Διαδίκτυο. Αλλά και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται στο μαθητικό υπολογιστή είναι καινοτόμα. καθώς είναι σχεδιασμένα ειδικά για χρήση από παιδιά και δεν αποτελούν απλοποιημένες εκδόσεις συμβατικών προγραμμάτων. Βασική αρχή σχεδιασμού αποτελεί η έννοια της συνεργασίας μεταξύ των παιδιών και για αυτό όλες οι δραστηριότητες μπορούν να εκτελούνται και συνεργατικά.

Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί αποκλειστικά Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Ο κ. Διομήδης Σπινέλλης. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. παρουσίασε το περιβάλλον ανάπτυξης εκπαιδευτικού περιεχομένου. το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και σε οποιοδήποτε προσωπικό υπολογιστή. Χαρακτηριστικό του είναι ότι στους μαθητές που το λειτουργούν παρέχονται οι ίδιες ακριβώς δυνατότητες με τους εκπαιδευτικούς και προγραμματιστές που δημιουργούν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Η παρουσίαση έκλεισε με επιδείξεις του υπολογιστή και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του. με τη συμμετοχή παιδιών που δήλωσαν ενθουσιασμένα.
Ανακοινώθηκε μάλιστα. και διαγωνισμός για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου. με τα πρώτα βραβεία να είναι Μαθητικοί Υπολογιστές!

Τέλος. ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χρηστών και Φίλων Linux Ελλάδας. κ. Παναγιώτης Κρανιδιώτης. ανακοίνωσε ότι η Ένωση διαθέτει το χώρο της ως σημείο επιμόρφωσης και συνεργασίας. τόσο για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ενημερωθούν όσο και για προγραμματιστές που επιθυμούν να αναπτύξουν εκπαιδευτικές εφαρμογές.
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας απαρτίζεται αποκλειστικά από εθελοντές. είναι ανοιχτή σε όλους. και βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων ενδιαφερομένων που επιθυμούν να βοηθήσουν αυτό το εγχείρημα.