Έρευνα σε επιχειρήσεις και κοινωφελείς οργανισμούς για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Έρευνα σε επιχειρήσεις και κοινωφελείς οργανισμούς για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Το θεματικό δίκτυο Youth Protection Round Table στο οποίο συμμετέχει και ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου διεξήγαγε έρευνα σε διεθνές επίπεδο με σκοπό να παρουσιάσει τις απόψεις επιστημόνων. ειδικών στην τεχνολογία και παιδαγωγών για ζητήματα που συνδέονται με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από παιδιά και νέους. [1]
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. οι γονείς και οι παιδαγωγοί επιφορτίζονται με τη μεγαλύτερη ευθύνη σε ότι αφορά την προστασία των παιδιών από ανεπιθύμητο ή επιβλαβές υλικό στο Διαδίκτυο. Συμπληρωματικά οφείλουν να δρουν η πολιτεία. οι εταιρίες και η αστυνομία. Το 63% των ερωτηθέντων αναφέρει την «ικανότητα της χρήσης των μέσων» (media literacy) και τον γονεϊκό έλεγχο ως τις καλύτερες μεθόδους προστασίας των νέων από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη ορθή χρήση των νέων διαδραστικών τεχνολογιών.
Το ακατάλληλο σεξουαλικό περιεχόμενο αναγνωρίζεται από το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα ως το πιο επιβλαβές που μπορεί να συναντήσει ένας ανήλικος στο Διαδίκτυο. Ακολουθούν με 58% οι ανάρμοστες επαφές και με 56% το περιεχόμενο βίας. Με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να εξελίσσονται ως η πιο δημοφιλής δραστηριότητα στο Διαδίκτυο για τους νέους. το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ενδεχόμενο να πέσει κάποιος θύμα απάτης που αποσκοπεί στην απόσπαση προσωπικών δεδομένων γίνεται όλο και πιο πιθανό.

[1] Στην έρευνα έλαβαν μέρος 86 οργανισμοί παιδικής πρόνοιας και 40 επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη δημιουργία hardware και software για την προστασία των υπολογιστών από τις εξής χώρες: Αυστρία. Βέλγιο. Βουλγαρία. Τσεχία. Κύπρος. Δανία. Φινλανδία. Γαλλία. Γερμανία. Ελλάδα. Ουγγαρία. Ιρλανδία. Ισραήλ. Ιταλία. Λετονία. Λιθουανία. Λουξεμβούργο. Μάλτα. Ολλανδία. Νορβηγία. Πολωνία. Σλοβενία. Ισπανία. Σουηδία. Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.