Διακεκριμένες Προπτυχιακές Υποτροφίες ‘Στέλιος Ορφανουδάκης’

«...Η θέσπιση των διακεκριμένων υποτροφιών “Στέλιος Ορφανουδάκης” από το ΙΤΕ είναι μια τέτοια σημαντική πρωτοβουλία. η οποία σκοπό έχει να καλλιεργήσει τη νοοτροπία της αριστείας στους νέους φοιτητές και να αναδείξει τη σημαντική της διάσταση από την αρχή της Πανεπιστημιακής τους εκπαίδευσης.
...Αυτή τη νέα γενιά επιστημόνων που είναι κρίσιμη για το μέλλον της Χώρας έχουμε χρέος να στηρίξουμε και να της δώσουμε τη δυνατότητα πάντα να αριστεύει. επικαλούμενοι το “Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων”...»
Δημήτριος Σιούφας. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Τελετή απονομής των Διακεκριμένων Προπτυχιακών Υποτροφιών
“Στέλιος Ορφανουδάκης”. Ηράκλειο. 25 Μαΐου 2008ς Πληρο
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) έχει θεσμοθετήσει. από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. τη χορήγηση των Διακεκριμένων Προπτυχιακών Υποτροφιών "Στέλιος Ορφανουδάκης" στους πρώτους πέντε αριστεύσαντες στις εισαγωγικές εξετάσεις του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι υποτρο-φίες χορηγούνται στη μνήμη του Στέλιου Ορφανουδάκη.
Οι υποτροφίες αυτές είναι ιδιαίτερα τιμητικές και η χορήγησή τους σημαίνει ότι ο υπότροφος διατηρεί την άριστη επίδοσή του. καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Χορηγούνται στους δικαιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας. οικονομικής κατάστασης και εθνικότητας. Κάθε υποτροφία ανέρχεται σε 600 Ευρώ μηνιαίως και χορηγείται για όλο το διάστημα των 4 ετών. που διαρκούν οι προπτυχιακές σπουδές.
Επιπλέον. οι φοιτητές που λαμβάνουν αυτή την υποτροφία. επιλέγονται κατά προτεραιότητα ως υπότροφοι εξειδίκευσης από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών τους στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο θεσμός των Διακεκριμένων Προπτυχιακών Υποτροφιών "Στέλιος Ορφανουδάκης" ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. προσελκύοντας άριστους απόφοιτους λυκείου. από όλη την Ελλάδα. σε ένα διεθνώς καταξιωμένο επιστημονικό και τεχνολογικό περιβάλλον. όπου συναντώνται το Πανεπιστήμιο Κρήτης. το ΙΤΕ. πλειάδα τεχνολογικών εταιρειών. και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).
Το ΙΤΕ δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων και για το σκοπό αυτό συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών να έλθουν σε άμεση επαφή με τα ερευνητικά "δρώμενα". κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. ως υπότροφοι φοιτητές εξειδίκευσης. Στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ χορηγούνται κάθε χρόνο πάνω από 100 τέτοιες υποτροφίες σε φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Η απονομή των υποτροφιών για το 2007-2008 έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής. κ. Δημήτριο Σιούφα. ο οποίος τιμώντας με την παρουσία του το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης εγκαινίασε το θεσμό των υποτροφιών. σε τελετή που έγινε στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ. στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας. Καθηγητής κ. Ιωάννης Τσουκαλάς. ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Καθηγητής κ. Ιωάννης Παλλήκαρης. Βουλευτές. Ευρωβουλευτές. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. πλήθος επίσημων προσκεκλημένων. στελέχη και εργαζόμενοι του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης. και φοιτητές.
Το ΙΤΕ
Το ΙΤΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα. εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. και αποτελείται από επτά Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ηλεκτρονικής Δομής Λέιζερ. Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας. Πληροφορικής. Υπολογιστικών Μαθηματικών. Μεσογειακών Σπουδών. Χημικής Μηχανικής & Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας. Βιοϊατρικών Ερευνών). που λειτουργούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής περιφέρειας: Ηράκλειο. Ρέθυμνο. Πάτρα και Ιωάννινα. Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού. κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.
Σήμερα το ΙΤΕ έχει να επιδείξει υψηλές επιστημονικές επιδόσεις. καθώς και μια σπουδαία κοινωνική και οικονομική προσφορά. στοιχεία που το καθιστούν ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα διεθνώς.
Το ΙΤΕ συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. εκπαιδεύοντας και καταρτίζοντας πλήθος νέων επιστημόνων στις εγκαταστάσεις του. προετοιμάζοντας έτσι τους επιστήμονες του αύριο σε ένα περιβάλλον διεθνούς αριστείας.