Οι εκπαιδευτικοί του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου, Ελίζα Απέργη και Έφη Ζωίλη, συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα “εισαγωγή στο STEAM”, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Σεβίλλη. Η εμπειρία αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τις εκπαιδευτικούς, καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά, ενισχύοντας τη διαθεματική μάθηση και τη δημιουργική σκέψη των μαθητών/τριών.
Μέσα από την επιμόρφωση, οι εκπαιδευτικοί κατανόησαν τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας STEAM και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τις ενσωματώσουν αποτελεσματικά στην καθημερινή διδακτική πρακτική. Δόθηκε έμφαση στη βιωματική μάθηση, στην επίλυση προβλημάτων και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, καθώς και στον ρόλο του/της εκπαιδευτικού ως καθοδηγητή/τριας και εμψυχωτή/τριας της μαθησιακής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης παρουσιάστηκαν ποικίλες δραστηριότητες και παραδείγματα εφαρμογών STEAM, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και το ηλικιακό επίπεδο των μαθητών/τριών. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρια, πειραματίστηκαν με ψηφιακά εργαλεία και απλές κατασκευές και, μέσα από τη συνεργατική μάθηση, κατανόησαν τα οφέλη της ενεργής συμμετοχής των μαθητών/τριών στη μαθησιακή διαδικασία.
Τέλος, ιδιαίτερη αξία είχε η συνεργασία και η ανταλλαγή καλών πρακτικών με εκπαιδευτικούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεθνής αυτή διάσταση του προγράμματος ενίσχυσε τον προβληματισμό και τον διάλογο γύρω από τη σύγχρονη εκπαίδευση, προσφέροντας νέες ιδέες και έμπνευση για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων STEAM στο σχολικό περιβάλλον.

