Τι είναι τα plugins, τα components και τα modules στο Joomla;

Το πακέτο του Joomla αποτελείται από πολλά διαφορετικά κομμάτια, τα οποία είναι σχεδιασμένα να είναι όσο το δυνατόν πιο μορφοποιήσιμα, έτσι ώστε οι διάφορες επεκτάσεις και ενσωματώσεις να γίνονται εύκολα.

Ένα παράδειγμα αυτών των επεκτάσεων είναι τα "Plugins" (πρωτύτερα γνωστά ως "Mambots"). Τα Plugins είναι επεκτάσεις του υπόβαθρου (background) του Joomla και τα οποία επεκτείνουν τις λειτουργικές δυνατότητες του συστήματος. Το WikiBot, για παράδειγμα, επιτρέπει στο δημιουργό περιεχομένου στο Joomla να χρησιμοποιήσει "Wikitags" στα άρθρα του, δηλαδή ετικέτες (tags) οι οποίες δημιουργούν αυτόματα δυναμικούς υπερσυνδέσμους (hyperlinks) σε αντίστοιχα άρθρα στη Wikipedia. 

Πέρα από τα Plugins, υπάρχουν διαθέσιμες και άλλες πιο πολύπλοκες επεκτάσεις. Τα "Συστατικά" ("Components") επιτρέπουν στους διαχειριστές να εκτελούν εργασίες όπως η δημιουργία κοινοτήτων, η επέκταση των χαρακτηριστικών των χρηστών, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backups) του ιστοχώρου, η μετάφραση περιεχομένου και η δημιουργία διευθύνσεων URL που είναι πιο φιλικές στο χρήστη. 
 
Τα "Modules" εκτελούν εργασίες όπως η εμφάνιση ενός ημερολογίου ή η εισαγωγή αυτοσχέδιου κώδικα μέσα στον κώδικα του συστήματος κτλ. Είναι στοιχεία τα οποία εμφανίζονται σε επιλεγμένα σημεία της ιστοσελίδας μαςεκτελώντας κάποια συγκεκριμένη λειτουργικότητα.
 
Μία μεγάλη λίστα με Plugins, Components και Modules, για όλες τις εκδόσεις του joomla, είναι διαθέσιμη στη σελίδα http://extensions.joomla.org/
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των Plugins, Components και Modules, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας του Joomla στο σύνδεσμο http://www.joomla.gr/