Πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», ΚΒ´ Σύνοδος 2016-2017: κάτι αλλάζει…

Η «Βουλή των Εφήβων» είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Την τρέχουσα σχολική χρονιά, και στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας ανανέωσης του προγράμματος που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια, εστιάζουμε στον καθοριστικής σημασίας ρόλο του ενεργού πολίτη· του πολίτη που ζει και δραστηριοποιείται µε βάση τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αξίες, παρεμβαίνοντας δημιουργικά για να βελτιώσει την κοινωνία όπου ζει.

Φιλοδοξία µας είναι οι εργασίες της ΚΒ´ Συνόδου να αποτελέσουν για τους μαθητές μια ανοικτή πλατφόρμα προβληματισμού, ανάδειξης καλών πρακτικών, ανταλλαγής εμπειριών συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις, μέσα και έξω από το σχολείο, αλλά και κατάθεσης νέων ιδεών και προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ακόμη ότι θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να εκφράζονται, να συμμετέχουν, να παρεμβαίνουν στα κοινά. Για τη σχετική ενημέρωση των μαθητών και του ευρύτερου κοινού έχει δημιουργηθεί το βίντεο που μπορείτε να δείτε στο http://foundation.parliament.gr.

Η διαδικασία συμμετοχής των μαθητών της Α´ και Β´ Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού, καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στις δραστηριότητες για την ανάδειξη των «εφήβων βουλευτών» της ΚΒ´ Συνόδου του προγράμματος ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα, να παίξουν, να ερευνήσουν, να δημιουργήσουν μέσα από ειδικά σχεδιασμένες διαδικτυακές εφαρμογές. Οι 300 «έφηβοι βουλευτές» που θα αναδειχθούν από την παραπάνω διαδικασία, θα λάβουν μέρος στις εργασίες της ΚΒ´ Συνόδου του προγράμματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στην Αθήνα (6-10 Ιουλίου 2017).

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος: www.efivoi.gr.