Το 1ο ΔΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΡΟΔΟΥ στη Νορμανδία(Γαλλία) στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+KA201 CHLOERIS

Η μετακίνηση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2022  στην περιοχή της Νορμανδίας(Γαλλία) με τη συμμετοχή  μαθητών από τις Ε ΄και Στ’ τάξεις και τη συνοδεία εκπαιδευτικών. Η συνάντηση αυτή αποτελεί βασικό σημείο του προγράμματος CHLOERIS(Chemins pour lOuverture Européenne, la Rencontre et lInclusion par le Sport-Πολιτειότητα, Αναπηρία, Τόποι , Ολυμπισμός , Σεβασμός, Συμπερίληψη), αφού σε αυτήν έγινε ουσιαστικά η συνάντηση, δια ζώσης, του σχολείου μας με το αντίστοιχο σχολείο-εταίρο μας, το Δημοτικό Σχολείο της La Cambe (École Primaire Paule Bernard de La Cambe).

Στο ταξίδι συμμετείχαν, από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής,τελικά,17 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί: Αικατερίνη-Σταματία Σοκορέλου(ΠΕ70),Διευθύντρια του 1ου Δ.Σ Κρεμαστής, Ασημίνα Βώβου(ΠΕ70), υποδιεθύντρια, Μαρία Βασιλάκη(ΠΕ05),εκπαιδευτικό και Χρυσούλα Φιλιπποπούλου(ΠΕ06), εκπαιδευτικό. Ως υπεύθυνες του προγράμματος ορίστηκαν η κα Σοκορέλου και η κα Βασιλάκη.

Πραγματοποιήθηκαν  επισκέψεις στο σχολείο-εταίρο μας, όπου οι μαθητές-τριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα γαλλικό σχολείο και να δουν πώς λειτουργεί, να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους και  τον τόπο τους, να συμμετέχουν σε εργαστήρια, γνωριμίας-επικοινωνίας και σε αθλήματα και παιχνίδια, παραδοσιακά και μη, της χώρας-υποδοχής. Τα παιδιά δούλεψαν σε μεικτές ομάδες, όπου στόχος ήταν να ενισχυθεί η δυναμική της ομάδας, η καλλιέργεια δεξιοτήτων γλωσσικών, επικοινωνιακών και κοινωνικών. Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους χώρους του σχολείου, να έρθουμε σε επαφή  και με παιδιά μικρότερης ηλικίας, αφού Νηπιαγωγείο και Δημοτικό συστεγάζονται.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μont Saint-Michel, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και  στο Αμερικανικό Νεκροταφείο, στις ακτές της Απόβασης, του Colleville-sur-mer. Επιπλέον, ξεναγηθήκαμε και συμμετείχαμε σε ένα παιχνίδι θησαυρού-ανακάλυψης της μεσαιωνικής πόλης Bayeux. Λόγω της θέσης της περιοχής και των ακτών της, οι μαθητές-τριές μας παρατήρησαν και το φαινόμενο της παλίρροιας(πλημμυρίδα και άμπωτη). Τέλος, κατά την επιστροφή και στη διαδρομή  για το αεροδρόμιο Charles -de- Gaulle, κάναμε μια μικρή στάση στο Παρίσι(Πύργος του Άιφελ) και μια μικρή περιήγηση στη γαλλική πρωτεύουσα.

Συμπερασματικά, η επίσκεψή μας στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+KA201 CHLOERIS  κρίνεται επιτυχής, επειδή υλοποιήθηκαν όλοι οι στόχοι, που είχαν τεθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό: Διάδραση μεταξύ των μαθητών, επαφή με την Τοπική και Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική  Κληρονομιά, έννοια της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, καλλιέργεια γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες, πολιτειότητα, ανάπτυξη πρωτοβουλιών, πολιτιστικές ανταλλαγές.

Συμπληρωματικά με τους παραπάνω στόχους  προγράμματος ERASMUS+KA201 CHLOERIS θεωρούμε ότι με την μετακίνηση των μαθητών μας ενισχύθηκαν  ουσιαστικά  οι δεξιότητες ζωής και οι  δεξιότητες του νου  που αφορούν τις προσωπικές και διαπροσωπικές, κοινωνικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες που επιτρέπουν στους  μαθητές  να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και να διαχειρίζονται τις δικές τους συναισθηματικές καταστάσεις, αποφάσεις και επιλογές έτσι ώστε να εξασφαλίζουν μια  μετέπειτα ενεργό ασφαλή και παραγωγική ζωή.

Το πρόγραμμά μας συνεχίζεται και ένα νέο ραντεβού έχει δοθεί για το μήνα Οκτώβριο, όπου θα υποδεχθούμε στο σχολείο μας τους Γάλλους φίλους-εταίρους μας!