Βράβευση ελληνικών συμμετοχών και στις τρεις κατηγορίες του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού

Μαθητές ηλικίας από 5 ως 19 ετών υπέβαλλαν ηλεκτρονικά σχέδια για τη σημαία του πλανήτη Γη. μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού www.esw.eun.org. Ο διαγωνισμός έγινε σε δύο φάσεις λόγω του έντονου ενδιαφέροντος από πλευράς των μαθητών. οι οποίοι έλαβαν μέρος ως μέλη ενός σχολείου η μιας οργανωμένης ομάδας παιδιών ή εφήβων.

Σε κάθε κατηγορία διακρίθηκαν Έλληνες μαθητές και μαθήτριες από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στις τρεις ηλικιακές κατηγορίες επιλέχθηκαν ένας νικητής και δύο επιλαχόντες. Οι εργασίες τους κρίθηκαν από ομάδα κριτών που περιλάμβανε καθηγητές. μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικούς σε θέματα διαστήματος από το Ευρωπαϊκό Γραφείο ∆ιαστήματος.

Αναλυτικά οι Έλληνες νικητές/τριες ήταν:

Κατηγορία 1 (5-9 ετών) > 1η θέση ∆ημήτριος Κατσαρός. Σπυρίδων Μουμούρης. Όλγα Μουμούρη. Σπυρίδων Αλεξάκης και Μάριος Μουʽούρης. Συνεργατικό σχέδιο από το ∆ιθέσιο ∆ημοτικό Σχολείο ∆ουκάδων Κέρκυρας.

Κατηγορία 2 (10-14 ετών) > 1η θέση Ζήσης Φωτιάδης από τα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης. 2η θέση Γεώργιος Πέππας από το Γυμνάσιο Αυλωναρίου Εύβοιας.

Κατηγορία 3 (15-19 ετών) > 1η θέση Χριστίνα Φυτιλή από το 7ο Ενιαίο Λύκειο Λάρισας. 2η θέση Μαρία Στακιά από το 1ο ΤΕΕ Πετρούπολης.

Ανάμεσα σε 1121 παιδιά από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβαν ʽέρος (μόνο από την Ελλάδα είχαμε 426 συμμετοχές). η εργασία των εννέα βραβευθέντων θα παρουσιαστεί σε έκθεση κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας «Γη και ∆ιάστημα» στις Βρυξέλλες του Βελγίου από 12 ως 20 Φεβρουαρίου 2005. Η εβδομάδα έχει ως στόχο να δείξει πως η παρατήρηση της Γης και οι δραστηριότητες στο διάστημα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής στον πλανήτη μας. αλλά θα προσφέρει και πολιτιστικές. ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μια μεγάλη έκθεση για το κοινό. Οι νικητές και οι επιλαχόντες με τους συνοδούς τους καλούνται στις Βρυξέλλες για ένα τετραήμερο με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να λάβουν τα βραβεία τους από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στις Βρυξέλλες σαν μέρος μιας ειδικής τελετής. Πολιτικοί. επιστήμονες και δημοσιογράφοι θα παρακολουθήσουν την τελετή. Ένα ειδικό πρόγραμμα περιμένει τους νικητές. τους επιλαχόντες και τους καλεσμένους τους. που περιλαμβάνει και τη συνάντηση με έναν αστροναύτη! Τα παιδιά είναι αυτά που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις και θα εκφέρουν τη γνώμη τους αύριο. και έχουν ήδη βάλει ένα θεμέλιο λίθο του μέλλοντος του πλανήτη μας από τώρα. Αθώα και αδιάκριτα. μας προκαλούν με το μοναδικό τους πνεύμα και τις λαμπρές ιδέες τους.

Για περισσότερες πληροφορίες στο:
http://www.esw.eun.org/ww/en/pub/earthandspace/information/information.htm