Επείγον μήνυμα από την υπηρεσία αντιμετώπισης περιστατικών ασφάλειας του ΠΣΔ (GSN-CERT)

Αγαπητοί χρήστες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς προσπάθειες για: παραποίηση της ταυτότητας των αποστολέων e-mails παράκαμψη των μεθόδων ανίχνευσης ιών των κεντρικών mail servers του ΠΣΔ η ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών ασφάλειας του ΠΣΔ (GSN-CERT) παρακαλεί να δώσετε την προσοχή σας στα παρακάτω: ΜΗΝ εμπιστεύεστε τους αναγραφόμενους αποστολείς σε μηνύματα που σας ζητούν να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό στον υπολογιστή σας. ή να αποκαλύψετε το μυστικό κωδικό χρήστη σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους διαχειριστές ή τις ομάδες εξυπηρέτησης του ΠΣΔ. Ο φερόμενος ως αποστολέας σε οποιοδήποτε e-mail είναι εύκολα παραποιήσιμος. εκτός αν το e-mail είναι ψηφιακά υπογεγραμμένο. κάτι που προς το παρόν ελάχιστοι αποστολείς χρησιμοποιούν. ΜΗΝ εκτελείτε κανένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας που σας έχει αποσταλεί με επισύναψη σε e-mail (attachment). ειδικά αν το άνοιγμα αυτού του attachment απαιτεί την εισαγωγή κωδικού για την αποκρυπτογράφησή του. Τα κρυπτογραφημένα αρχεία δεν μπορούν να ελεγχτούν από τους κεντρικούς mail servers για το περιεχόμενό τους. και άρα είναι δυνητικά φορείς ιών. Πληκτρολογείτε οι ίδιοι τις διευθύνσεις που δέχεστε μέσα σε e-mails στο πεδίο Διεύθυνση/Address του πλοηγού σας. καθώς οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να είναι παραποιημένοι και να παραπέμπουν σε διαφορετική διεύθυνση από την εμφανιζόμενη. Επειδή τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται έξαρση στο Internet σε θέματα κακόβουλης αποστολής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. σας παρακαλούμε να εξετάζετε με δυσπιστία τα e-mails που ζητούν από σας να προβείτε σε ενέργειες στον υπολογιστή σας ή να δημοσιοποιήσετε οποιοδήποτε μυστικό κωδικό σας. Με εκτίμηση. Η ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών ασφάλειας του ΠΣΔ. Greek School Network Computer Emergency & Responce Team (GSN-CERT) http://www.cert.sch.gr

Αγαπητοί χρήστες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς προσπάθειες για:
παραποίηση της ταυτότητας των αποστολέων e-mails
παράκαμψη των μεθόδων ανίχνευσης ιών των κεντρικών mail servers του ΠΣΔ
η ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών ασφάλειας του ΠΣΔ (GSN-CERT) παρακαλεί να δώσετε την προσοχή σας στα παρακάτω:

ΜΗΝ εμπιστεύεστε τους αναγραφόμενους αποστολείς σε μηνύματα που σας ζητούν να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό στον υπολογιστή σας. ή να αποκαλύψετε το μυστικό κωδικό χρήστη σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους διαχειριστές ή τις ομάδες εξυπηρέτησης του ΠΣΔ. Ο φερόμενος ως αποστολέας σε οποιοδήποτε e-mail είναι εύκολα παραποιήσιμος. εκτός αν το e-mail είναι ψηφιακά υπογεγραμμένο. κάτι που προς το παρόν ελάχιστοι αποστολείς χρησιμοποιούν.

ΜΗΝ εκτελείτε κανένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας που σας έχει αποσταλεί με επισύναψη σε e-mail (attachment). ειδικά αν το άνοιγμα αυτού του attachment απαιτεί την εισαγωγή κωδικού για την αποκρυπτογράφησή του. Τα κρυπτογραφημένα αρχεία δεν μπορούν να ελεγχτούν από τους κεντρικούς mail servers για το περιεχόμενό τους. και άρα είναι δυνητικά φορείς ιών.

Πληκτρολογείτε οι ίδιοι τις διευθύνσεις που δέχεστε μέσα σε e-mails στο πεδίο Διεύθυνση/Address του πλοηγού σας. καθώς οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να είναι παραποιημένοι και να παραπέμπουν σε διαφορετική διεύθυνση από την εμφανιζόμενη.

Επειδή τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται έξαρση στο Internet σε θέματα κακόβουλης αποστολής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. σας παρακαλούμε να εξετάζετε με δυσπιστία τα e-mails που ζητούν από σας να προβείτε σε ενέργειες στον υπολογιστή σας ή να δημοσιοποιήσετε οποιοδήποτε μυστικό κωδικό σας.

Με εκτίμηση.

Η ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών ασφάλειας του ΠΣΔ.
Greek School Network Computer Emergency & Responce Team (GSN-CERT)
http://www.cert.sch.gr