1o Γενικό Λύκειο Ιλιού -1η Συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+: “Maths everywhere”

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ

Ένας από τους στόχους του σχολείου μας τα τελευταία χρόνια είναι μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων erasmus+ KA1 και Κα2 είναι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού αλλά  και η δημιουργία ενός  περιβάλλοντος μάθησης ελκυστικού τόσο για τους μαθητές με υψηλούς μαθησιακούς στόχους όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Μετά από τα πετυχημένα προγράμματα στα οποία συμμετείχε τις περιόδους  2014-2016 και 2017-2019, το σχολείο μας  συμμετέχει σε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: «Maths everywhere» για την περίοδο 2019-2021

Ο κύριος στόχος του προγράμματος  είναι η ενεργός συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα μαθηματικών, κοινωνικών, γλωσσικών και ΤΠΕ δεξιοτήτων, με τη συμμετοχή τους σε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, μελετώντας και παρατηρώντας τα μαθηματικά στον περιβάλλοντα κόσμο και την καθημερινότητά μας. Tο έργο χωρίζεται σε τέσσερα κύρια στάδια: "Μαθηματικά και Οικονομικά", "Μαθηματικά και Μουσική", "Μαθηματικά στους δρόμους" και "Παίζοντας με τα Μαθηματικά". Κατά τη διάρκεια κάθε σταδίου θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικοί πόροι που θα βοηθήσουν τη μάθηση και οι μαθητές θα συμμετέχουν σε διάφορα μαθηματικά θέματα και τα αποτελέσματα εργασίας θα παρουσιαστούν ηλεκτρονικά μέσω διαφορετικών εργαλείων ΤΠΕ.

Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι:

SPAIN-IES Trassierra-Córdoba  http://www.iestrassierra.com/ που είναι το συντονιστικό σχολείο

ITALY IIS Fermi Montesarchio http://www.fermimontesarchio.gov.it/

LATVIA-Riga Secondary School No.25 r25vsk.edu.lv

TURKEY-Galatasaray High school-Istanbul http://www.gsl.gsu.edu.tr/fr/

GREECE: 1st General Lyceum of Ilion https://1geliliou.edublogs.org/

Για την σωστή λειτουργία και ανάπτυξη των οργανωτικών και διδακτικών στόχων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η 1η Διεθνική συνάντηση όλων των υπεύθυνων συντονιστών από κάθε σχολείο  στην Κωνσταντινούπολη από 20-25/10/2019. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την εκπαιδευτικό και συντονίστρια του προγράμματος κα Βασιλική Κοσμάτου,MSc, ΠΕ11. Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν τις ημέρες αυτές περιελάμβαναν τον σχεδιασμό του προγράμματος, τις ημερομηνίες των μετακινήσεων αλλά των δραστηριοτήτων τους, την ανάδειξη του λογότυπου του προγράμματος(μια δραστηριότητα που είχε ήδη υλοποιηθεί από τους μαθητές των σχολείων ), workshops για τους εκπαιδευτικούς αλλά και jobshadowing ( παρακολούθηση μαθημάτων σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Galatasaray). Επίσης έγιναν ξεναγήσεις στην Αγία Σοφία, στο Τοπ Καπί, το Μπλέ Τζαμί,το υδραγωγείο του Θεοδοσίου καθώς επίσης και στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών θεμάτων, αντάλλαξαν πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους και παρουσίασαν το σχολείο και την πόλη τους.